Θέμα αποζημιώσεων του πτηνοτροφικού κλάδου έθεσε ο Ευ. Μπασιάκος

Ενημέρωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. από τον έλληνα υπουργό
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 14:53
A- A A+

Συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. με θέματα τις εξελίξεις με την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών και την πρόοδο των συζητήσεων για τον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.).

Στο Συμβούλιο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, συνοδευόμενος από τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας κ. Γιώργο Μέργο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστο Αυγουλά.

Στην εκτενή του αναφορά στο θέμα της γρίπης των πτηνών, ο κ. Μπασιάκος περιέγραψε τη μέχρι τώρα κατάσταση καθώς και το ιστορικό του ύποπτου κρούσματος που σημειώθηκε και ανακοινώθηκε χθες στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα για την αντιμετώπιση του συμβάντος.

Ο έλληνας υπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι τα δείγματα απομόνωσης του ιού θα είναι έτοιμα μετά από επτά ημέρες και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο κ. Μπασιάκος υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν χτες.

Όπως επεσήμανε, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για την επιτήρηση, τον έλεγχο, τις εργαστηριακές αναλύσεις και κάθε άλλο μέτρο που προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία καθώς και το ισχύον σχέδιο δράσης του Νοεμβρίου 2004 για κάθε επόμενο στάδιο, αν και όταν χρειαστεί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε την άριστη συνεργασία της χώρας μας με τον Επίτροπο, Μ. Κυπριανού και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την ασφάλεια του πληθυσμού της Ε.Ε., την προστασία του καταναλωτή και της πτηνοτροφίας, καθώς και τη στήριξη των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο.

Ο κ. Μπασιάκος έκανε ειδικότερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης και με αποζημιώσεις του κλάδου που πλήττεται, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και γενικότερα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο κ. υπουργός υπενθύμισε ακόμα μια φορά στο Συμβούλιο ότι η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στον αγροτικό τομέα με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από το 2003, χωρίς ανάληψη αντίστοιχων δεσμεύσεων από τους εμπορικούς μας εταίρους στον Π.Ο.Ε. και ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων δεν αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη διατήρησης των μέτρων και ρυθμίσεων που προβλέπονται στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς και τη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ όλων των πυλώνων και τομέων (όπως η αγορά βιομηχανικών προϊόντων και ο τομέας των υπηρεσιών) που περιλαμβάνονται στη συνολική διαπραγμάτευση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Επιτροπή της Ε.Ε. να υπερβεί τη δοθείσα από το Συμβούλιο διαπραγματευτική εντολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή