Ν. Κωνσταντόπουλος: Η εξωτερική πολιτική μακριά από την εσωτερική αντιπαράθεση

Υβριστικές οι δηλώσεις Μπερνς - Απαράδεκτη η παρέμβαση του Επισκόπου Θεσσαλονίκης
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 15:40
A- A A+

Την άποψη ότι όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ, στα πλαίσια της ενδιάμεσης συμφωνίας, για μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή και δεν θα δημιουργεί πολιτικά, πολιτισμικά ή άλλα προβλήματα σε καμία από τις γειτονικές χώρες, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτιικής.

«¶λλωστε», σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «η πορεία της FYROM προς την Ευρώπη προϋποθέτει αποδοχή του ευρωπαϊκού πλαισίου που συνίσταται στην μη αμφισβήτηση των συνόρων, στη μη αμφισβήτηση της κρατικής οντότητας των υπαρχόντων κρατών».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε με δριμύτητα τις «απαράδεκτες, προσβλητικές για τη χώρα μας, ιταμές και υβριστικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. «Αν ο κ. Μπερνς θέλει να γίνει βαλκανιάρχης, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας αλλά και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, που έχουν ιστορικό προορισμό την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «επικίνδυνες και αποπροσανατολιστικές τις παρεμβάσεις ορισμένων παραγόντων, όπως ο μεταθετός Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, για ζητήματα τα οποία –όπως επισήμανε- είναι της αρμοδιότητας της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε επισης την ευχή «στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής να μην υποτροπιάσει ένα αρνητικό σύμπτωμα του πολιτικού μας συστήματος, ένα τραγικό λάθος, να χρησιμοποιούνται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και κομματικής αντιπαράθεσης».

«Το λέω ευθέως, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχουν ρόλο παρεμβάσεις του τύπου που έκανε ο μεταθετός Επίσκοπος Θεσσαλονίκης, όπως επίσης δεν έχουν ρόλο αντιλήψεις που θέλουν αυτά τα ζητήματα να τα αξιοποιούν για την εξυπηρέτηση εσωτερικών κομματικών αντιπαραθέσεων», υπογράμμισε.

«Δεν είναι δείγμα ευθύνης εάν χρησιμοποιούνται αυτά τα θέματα για την κομματική αντιπαράθεση. Πληρώσαμε αυτή τη νοοτροπία με τρόπο τραγικό επί 15 ολόκληρα χρόνια. Και με ευθύνη της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη και με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από το εμπάργκο και τα συλλαλητήρια να μην οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο. Αυτό ζητάει ο απλός κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντας ως άστοχες τις αντιλήψεις περί βέτο και δημοψηφισμάτων.

Όσον αφορά την Τουρκία ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να οδηγηθεί σ΄ έναν ουσιαστικό εκδημοκρατισμό και να αναπτυχθεί η δυναμική του ευρωπαϊκού πλαισίου για ασφαλή, δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή