Διαξιφισμοί στη Βουλή στον απόηχο των δηλώσεων Φίλη

Αντιδράσεις για την προαναγγελία της Χρυσής Αυγής ότι θα καταθέσει μήνυση στον υπουργό Παιδείας
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 11:51
UPD:13:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την αντίδραση όλων των κομμάτων συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα καταθέσει μήνυση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.

«Είναι μάλλον υπερβολική η συζήτηση, ειδικά όταν προέρχεται από την πτέρυγα από την οποία προέρχεται», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και τόνισε: «Είναι δεδομένη η θέση της πολιτείας, είναι δεδομένη η θέση της Βουλής και είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης. Είναι όμως μεμπτό από την πλευρά των βουλευτών να αμφισβητείται ο επιστημονικός διάλογος, ο οποίος γίνεται και πρέπει να συνεχιστεί. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς είχε πει ότι οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι «αντεθνικού χαρακτήρα και προσβλητικές για τον ποντιακό ελληνισμό γιατί συμβαίνει να είναι και υπουργός Παιδείας». «Δεν θα συμμετάσχουμε στον φθηνό διαγκωνισμό που θα ξεκινήσει εδώ μέσα προς άγραν ψήφων για να αποδείξουν κάποιοι πόσο Πόντιοι είναι», ανέφερε και υπενθύμισε ότι «η Ν.Δ. συνεργάσθηκε άριστα με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Τώρα ξύπνησε και φωνάζει; Όταν συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε με ποιους έχει να κάνει; Το μόνο που μας βρίσκει – παραδόξως – σύμφωνους από την ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη είναι η αναφορά στην πατριδοκαπηλία για τη Ν.Δ.. Αποτελεί για μας γνωστή τακτική της Ν.Δ., αυτής της ξενόδουλης δεξιάς, από τα χρόνια της ΕΡΕ», είπε.

«Κατατέθηκε λόγος μίσους και ρατσισμού, ακόμη και παραβίασης του Συντάγματος. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης ούτε αναίρεσης της απόφασης της Βουλής, η οποία είναι και κοινωνικά κατακτημένη», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Οι Πόντιοι και οι Πόντιες έχουν κοσμήσει χρυσές σελίδες αντίστασης κατά του φασισμού και δεν αντέχουν κανένα φασιστικό μόρφωμα να εμφανίζεται μέσα στη Βουλή να υπερασπίζεται τους Έλληνες αγωνιστές. Ο ναζισμός και οι Γκρίζοι Λύκοι είναι αυτοί που τους κυνηγούν και εκεί ανήκετε», υπογράμμισε.

«Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η παιδεία, καθώς φτάσαμε στον Νοέμβρη και πάρα πολλά σχολεία έχουν κενά, βλέπουμε την εμπλοκή μαθητευόμενων μάγων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», επεσήμανε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ζήτησε «να εξηγήσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αν αυτά εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης, αν εκφράζουν τις ιδεολογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά δίνουν ευκαιρία στους Τούρκους να γκριζάρουν το περιβάλλον και να δημιουργούν θέματα από εκεί που δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Έχουμε στο χώρο της παιδείας μία σειρά από εξευτελιστικά ζητήματα. Η συμπεριφορά τραμπούκων στο ΕΚΠΑ εξευτελίζει την χώρα και είναι καυτό καθήκον της ηγεσίας του υπουργείου να πάρει τα δέοντα μέτρα, να πάρει τον κόπο των αρμοδιοτήτων της. Και ενώ αυτά τρέχουν έχουμε την ανεκδιήγητη αναφορά του υπουργού Παιδείας για θέματα για τα οποία η Βουλή έχει ψηφίσει», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση τα παιδιά των ναζιστών, που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των δράσεων γενοκτονίας, να γίνουν σήμερα τιμητές. Το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί θετικά στην ψήφιση της Γενοκτονίας από την Βουλή», υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Τα παιχνίδια της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αποπροσανατολίζουν τον λαό. Και στο κάτω κάτω το αστικό κράτος εκείνης της εποχής αποκαλούσε 'τουρκόσπορους' τους Πόντιους και του πετούσε στα έλη για να ζήσουν», πρόσθεσε.

«Θα ψηφίσετε για την άρση της ασυλίας του Ν. Φίλη; Εδώ θα κριθείτε», είπε ο Χρ. Παππάς.

«Ο ποντιακός ελληνισμός δεν χρειάζεται κανένα προστάτη. Και ο Ν. Φίλης δεν έχει κανένα λόγο να αποφαίνεται επί παντός του επιστητού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

«Έχουμε ατυχέστατη η δήλωση, δεν την υιοθετούμε. Όμως η κυβέρνηση πήρε θέση. Σήμερα όμως βλέπουμε μία σπέκουλα που είναι χειρότερη από την δήλωση Φίλη. Οι Πόντιοι δεν χρειάζονται προστάτες», τόνισε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Να ανακαλέσει ο πρωθυπουργός και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση», ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή