Ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του, λέει για Ν. Φίλη ο Ν. Βούτσης

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 18:17
UPD:18:29
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τους συμβασιούχους της Βουλής ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «εφόσον κάλυπταν τις ανάγκες που κάλυπταν, θα δοθεί ολιγόμηνη ανανέωση και θα υπάρξει αναδρομική κάλυψή τους» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Θέση στο ζήτημα των δηλώσεων Φίλη για τους Ποντίους πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι’ αυτές», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» και άλλων υπόχρεων, πλην των πολιτικών προσώπων (π.χ. δικαστικοί, πρόεδροι οργανισμών), ανακοίνωσε ότι με βάση και την επικείμενη αλλαγή του Κανονισμού θα μειωθεί ο αριθμός των συνεργατών των βουλευτών και των πρώην προέδρων της Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου έχει μειωθεί. «Ο προϋπολογισμός ήταν 220 εκατ. προ κρίσης και τώρα είναι στα 135 εκατ.», είπε σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε μια ειδική κουβέντα για τον προϋπολογισμό της Βουλής ώστε να είναι ενήμερη η κοινή γνώμη για το ύψος των δαπανών προ και μετά κρίσης, για τις αμοιβές των εργαζόμενων, την βουλευτική αποζημίωση, τα θέματα των μισθωμάτων ακινήτων, τα θέματα του λήζινγκ των Ι.Χ. ώστε να σταματήσει η πλάκα, διότι περί πλάκας πρόκειται».

Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες των βουλευτών είπε ότι θα μειωθούν κατά ένα αποσπασμένο, καθώς σήμερα δικαιούνται μέχρι τρεις. Έκανε λόγο για «μετρημένες μειώσεις προσωπικού με ορίζοντα να γίνουν περισσότερες στην επόμενη φάση. Σε βουλευτές η πρόβλεψη θα είναι ένας λιγότερο αποσπασμένος». Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι σήμερα υπέγραψε την διάθεση τριών συνεχόμενων χώρων στη Μητροπόλεως στην τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Συνολικά πρόκειται για 75 τ.μ. (ο κάθε χώρος έχει 25 τ.μ.) και όπως εμφατικά είπε ο κ. Βούτσης «δεν είναι πολυτέλεια, κάθε πρόεδρος έχει έξι συνεργάτες». «Το πλήθος των συνεργατών των ενεργεία βουλευτών ή των πρώην προέδρων ΚΟ, προέδρων Βουλής και πρωθυπουργών είναι βάση Κανονισμού. Θα ξεκινήσει μία διαδικασία απομείωσης, λελογισμένα θα λειτουργήσουμε», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η προοπτική συναινετικά να πάμε σε συμμάζεμα που δεν θα οδηγεί σε απραξία και απαξία του κοινοβουλευτικού έργου».

Για τα πόθεν έσχες ο κ. Βούτσης υπογράμμισε: «Ως προσωπική άποψη, αλλά νομίζω και ως γενική αντίληψη της Διάσκεψης των Προέδρων, θα πρέπει να αναρτώνται όχι μόνο των πολιτικών προσώπων αλλά και άλλων κατηγοριών». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προέδρους οργανισμών και δικαστικούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. «Πλέον το πόθεν έσχες των περισσοτέρων κατηγοριών υπόχρεων θα περάσει εκτός Βουλής. Αυτό είναι καλό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το έχει ζητήσει επιτακτικά και η τρόικα. Εγώ συμφώνησαν να φύγουν από τη Βουλή και να μείνουν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα. Τις προσεχείς μέρες θα βαδίζουμε σε αλλαγή ως προς το που θα γίνεται και ποια θα είναι η αρμόδια αρχή». Για τις υποθέσεις με τα πόθεν έσχες υπουργών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε ότι από φέτος «υπάρχουν τα καινούργια έντυπα που είναι πιο αναλυτικά και σαφή και εκεί οφείλεται η παρεξήγηση για τους περίπου 130 νέους (σ.σ. βουλευτές και υπουργούς) που καλούνται να ξαναγράψουν. Στους παλαιότερους, που είναι περίπου 50 τους εστάλη επιστολή και οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν».

Αναφορικά με την ανασυγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΕΣΡ, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «κρίσιμο και σοβαρό θέμα. Με βάση το Σύνταγμα χρειάζονται πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την ανασυγκρότηση. Αυτή η μέγιστη συναίνεση προϋποθέτει τουλάχιστον την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς θέλουμε να κλείσουν τα ζητήματα ακόμη και χθες, αλλά από την πλευρά της Ν.Δ. εκ των πραγμάτων, επειδή έχει την εσωκομματική της διαδικασία, δεν προβλέπω πριν τις 22 του Νοέμβρη να υπάρξει ευτυχές τέλος. Βεβαίως είναι στην προτεραιότητα για αμέσως μετά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι με βάση το νέο νόμο έχει αλλάξει η διαδικασία συγκρότησης των Αρχών. «Μαζεύουμε προτάσεις. Η διαδικασία θα είναι διαφορετική. Θα υπάρξει δημόσιο ενδιαφέρον. θα διαμορφωθεί ένα "καλάθι" από διαθεσιμότητες και μέσα από αυτό το "καλάθι" θα υπάρξει η διαβούλευση. Η κυβέρνηση δεν έχει συμμετοχή», τόνισε.

Για το νομοθετικό έργο ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι την Πέμπτη ψηφίζονται τα υπόλοιπα των πρώτων προαπαιτούμενων και ότι «έρχονται κυρώσεις συμφωνιών και ψήφιση των ΠΝΠ που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και αφορούν το δημοψήφισμα, τα πλοία που ναυλώθηκαν για τους πρόσφυγες κ.α.». «Μιλούμε για 6 – 7 έως και 12 ΠΝΠ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε ζητήματα λειτουργίας της Βουλής ο κ. Βούτσης είπε ότι «γίνεται προσπάθεια ανάταξης σε όλες τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες της Βουλής. ταυτόχρονα προσπαθούμε το κοινοβουλευτικό έργο να προχωρά με σχετικά γρήγορους ρυθμούς και με κοινοβουλευτική δημοκρατία, με συναινέσεις». Στο πλαίσιο αυτό:

  • συνεκλήθει το Δ.Σ. του Ιδρύματος της Βουλής που «είχε 1,5 χρόνο να συγκληθεί».
  • πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού «έτσι ώστε ότι ιδέες και προτάσεις υπάρχουν να μπαίνουν σε μία σειρά και για να υλοποιήσουμε σε χρονικό περιθώριο Φεβρουάριο – Μάρτιο να συμπεριληφθούν οι ειδικοί κανονικοί στον γενικό κανονισμό της Βουλής και να εξορθολογιστούν και να δημοσιοποιηθούν».
  • τακτοποιούνται πληρωμές του παρελθόντος, όπως χρηματικά εντάλματα και δαπάνες για τη Βουλή των Εφήβων. «Δεν έχουμε εντοπίσει πρόβλημα κακοδιαχείρισης», διευκρίνισε ο Ν. Βούτσης.
  • γίνονται προσπάθειες για χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν και με άλλη μορφή π.χ. η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη ως Μουσείο Δημοκρατίας
  • γραφεία πρώην πρωθυπουργών: «κάνουμε συστηματική προσπάθεια, στη συνέχεια της σωστής προσπάθειας που είχε γίνει στην προηγούμενη φάση, για να βρεθούν χώροι. Είμαστε σε συνεννόηση με πρώην πρωθυπουργούς για να βρεθούν χώροι. Έχει επιδειχθεί καλή διάθεση σε μία κλίμακα. Όταν βγει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα έχουμε πλήρη εικόνα τι χώροι μπορούν να διατεθούν».

Για τους συμβασιούχους της Βουλής ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «εφόσον κάλυπταν τις ανάγκες που κάλυπταν, θα δοθεί ολιγόμηνη ανανέωση και θα υπάρξει αναδρομική κάλυψή τους». Παράλληλα ρωτήθηκε για τους υπαλλήλους της Βουλής σημειώνοντας πως «έχει αναρτηθεί ο αριθμός τους. Κάνουμε ότι πρέπει ώστε από τους Γενικούς Διευθυντής και Διευθυντές να υπάρξει πλήρης βεβαίωση ποιος δουλεύει που και πόσο».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή