Εξηγήσεις για την προκαταβολή 40 εκατ. δολ. για την αναβάθμιση των P-3B Orion ζητεί το Ποτάμι

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 11:10
UPD:11:12
Πολεμικό Ναυτικό

Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «γιατί η όλη διαδικασία εκταμίευσης της προκαταβολής για την σύμβαση έγινε με τέτοια μυστικότητα».

A- A A+

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολ. προς την Lockheed Martin για την ανακατασκευή πέντε αεροσκαφών P-3B Orion.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Δανέλλης, «από ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Πρώτο Θέμα’ έγινε γνωστό ότι την προηγούμενη εβδομάδα και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης, εκταμιεύτηκε προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολαρίων προς την Lockheed Martin, με την οποία ενεργοποιείται η ανενεργή μέχρι πρότινος σύμβαση για την ανακατασκευή των πέντε υπέργηρων P-3B Orion».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου, τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος εκταμίευσης της προκαταβολής «εγείρουν ερωτηματικά σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση από τη μία αγοράζει οπλικά συστήματα και από την άλλη ψάχνει ‘πενταροδεκάρες’, προκειμένου να λύσει το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Η εν λόγω απόφαση, κατά τον κ. Δαβέλλη, εγείρει επίσης ερωτήματα «δεδομένου ότι η ίδια η νομιμότητα της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρία διερευνάται προς το παρόν από την εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο εκσυγχρονισμός των καθηλωμένων από το 2009 αεροσκαφών αποτελεί την καλύτερη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο».

Ο βουλευτής ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «γιατί η όλη διαδικασία εκταμίευσης της προκαταβολής για την σύμβαση έγινε με τέτοια μυστικότητα», καθώς και «γιατί επιλέχθηκε να εκταμιευτεί τώρα ένα τέτοιο ποσό προς την αμερικανική εταιρία, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πληρώσει άλλες βασικότερες υποχρεώσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή