Ανέτοιμοι να ανακόψουν τον φτερωτό ιό

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 20:25

A- A A+

Σχεδόν δύο χρόνια προσπαθούν οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να σταματήσουν την προέλαση του ιού της γρίπης των πουλερικών. Από τα τέλη του 2003 που εντοπίστηκε ο Η5Ν1 στη Νότια Κορέα, έχει μολύνει την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 60 άνθρωποι στην Ασία και να έχουν σφαγιαστεί περισσότερα από 140 εκατομμύρια πουλερικά.

Μόλις μια χώρα θεωρήσει ότι έχει απελευθερωθεί από τον ιό, εμφανίζεται στο γείτονα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα χρειαστούν περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ για να παρασχεθεί βοήθεια στις πληγείσες χώρες, να βελτιωθεί το δίκτυο των διαγνωστικών εργαστηρίων και να χορηγηθούν αντιγριπικά φάρμακα, όπως το Tamiflu.

Απεσταλμένος της «El Pais» στην Τζακάρτα καταγράφει στο κέντρο της πόλης, πέντε-έξι κότες να τσιμπολογούν τα σκουπίδια, κοντά σε έναν υπαίθριο πάγκο με τρόφιμα.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι αν γίνει η μετάλλαξη του ιού σε μια απ'αυτές τις χώρες, όπου τα υγειονομικά συστήματα εκτός των αστικών κέντρων είναι σε κακή κατάσταση, ο εντοπισμός του προβλήματος θα γίνει, όταν θα είναι πια πολύ αργά.

Από τις τέσσερις χώρες που μετρούν ήδη ανθρώπινα θύματα (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ινδονησία), καλύτερα προετοιμασμένη φαίνεται να είναι η Ταϊλάνδη, που είναι ο τέταρτος εξαγωγέας πουλερικών στον κόσμο. Το Βιετνάμ έχει ξεκινήσει μαζικό εμβολιασμό των ζώων και ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει εμβολιάσει 260 εκατομμύρια. Η Καμπότζη εκπαιδεύει 400 κτηνιάτρους που θα σταλούν σε αγροτικές περιοχές για να ενημερώσουν τον πληθυσμό.

Διαχείριση της κρίσης στη Ρωσία

«Μα τι θέλετε να δείτε εδώ πέρα; Δεν έχουμε εμείς πρόβλημα με τη γρίπη των πουλερικών. Μόλις δώσαμε εντολή για άρση της καραντίνας». Ο Μπορίς Σερντιούκοφ, υπεύθυνος αγροτικών ζητημάτων στο Κουπίνο της νότιας Ρωσίας, προσπαθούσε να πείσει πριν από ένα μήνα την απεσταλμένη της «Liberation» ότι δεν υπήρχε λόγος να επισκεφθεί την περιοχή, που από τον περασμένο Ιούλιο, είναι ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας. Χιλιάδες πουλερικά έχουν πεθάνει, πάνω από 30.000 έχουν θανατωθεί.

Η γαλλίδα δημοσιογράφος δεν πείστηκε και μετέβη για ρεπορτάζ στην περιοχή. Και διαπίστωσε ότι οι αγρότες ελάχιστα γνωρίζουν για την ασθένεια, ή κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτροφείς αφήνουν τα πουλερικά τους να κυκλοφορούν στις λίμνες, όπου βρίσκουν δωρεάν τροφή. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, μολύνονται από τις άγριες πάπιες και χήνες», λέει ο Γκενάντι Ιβαντσέκο, που είναι ο αρχικτηνίατρος του Κουπίνο.

Στο Κοπκούλ, είκοσι χιλιόμετρα από το Κουπίνο, θανατώθηκαν 15.000 πουλιά. Οι κάτοικοι του χωριού αναγνωρίζουν ότι αποζημιώθηκαν για τα πουλερικά που θανατώθηκαν: 100 ρούβλια (2,80 ευρώ) για κάθε κότα και 150 (4,20 ευρώ) για κάθε πάπια, τιμές δηλαδή που ισχύουν στις τοπικές αγορές. Η Λιούντα, μια από τις πρώτες αγρότισσες που ειδοποίησε τις τοπικές αρχές, παραπονιέται όμως ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. «Οταν είδαμε τα πουλερικά να πεθαίνουν και τα πήγαμε στις υγειονομικές αρχές», θυμάται, «μας είπαν ότι είχαν εντερικές διαταραχές...» Χρειάστηκαν πολλές εβδομάδες για να διαγνωστεί το πρόβλημα και να αρχίσουν οι μαζικές θανατώσεις.

«Στο χωριό μας θανάτωσαν όλα τα πουλιά, αλλά σε απόσταση 25 με 40 χιλιομέτρων τα πουλιά εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα», υποστηρίζει η Νατάλια. «Κι αυτό, επειδή το κράτος δεν έχει αρκετά χρήματα για να αποζημιώσει όλους τους αγρότες». Εκτός από τις θανατώσεις, «δώσαμε εντολή να κλείνονται τα πουλερικά στα κοτέτσια. Εξηγούμε στους κατοίκους ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να μην τρώνε ωμό κρέας και αυγά», λέει ο Γκενάντι Ιβαντσέκο.

Πηγές: Liberation, El Pais, AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή