Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 08:09
A- A A+

Η ΔΙΚΗ του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς και ένα «θαυματουργό» φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, είναι τα δύο θέματα που παρουσιάζονται εκτενώς στον βρετανικό Τύπο.

«Ο δικτάτορας σε κλουβί» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Independent. Ο ανταποκριτής της Πάτρικ Κόμπερν, σημειώνει, πως η πρώτη μέρα της δίκης τερματίστηκε άδοξα, εξ αιτίας του διάχυτου φόβου που επικρατούσε μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Oπως γράφει ο ανταποκριτής της Ιndependent, κάπου 40 μάρτυρες κατηγορίας, που σχετίζονται με την πρώτη κατηγορία εναντίον του Σαντάμ, αυτή της δολοφονίας 143 ανθρώπων, δεν προσήλθαν στο δικαστήριο επειδή φοβούνται αντίποινα των ανταρτών. Το ίδιο αίσθημα, συνεχίζει η Independent, κυριάρχησε και στους δικαστές, που με εξαίρεση τον Κούρδο Μοχάμεντ Αμίν, δεν δέχτηκαν να δείξουν τα πρόσωπά τους στις κάμερες.

Η Daily Telegraph, σε ανάλυση της τονίζει πως θα ήταν πολύ καλύτερο η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, να είχε γίνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά τα εγκλήματα του πρώην προέδρου του Ιράκ δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο. Στις κατηγορίες για μαζικά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών του ο Σαντάμ θα μπορούσε να προβάλει την δικαιολογία, ότι ως ηγέτης, είχε καθήκον να διαφυλάξει τον νόμο και την τάξη στη χώρα., σημειώνει η Telegraph, για να καταλήξει ότι ο Σαντάμ θα πρέπει να έχει την ίδια τιμωρία με τους Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης, δηλαδή καταδίκη σε θάνατο.

Η Financial Times, αναφέρει, ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, έδειξε όλο του το χάρισμα που τον είχε μετατρέψει για πολλούς σε ήρωα, παρά τα ειδεχθή του εγκλήματα.

Στη Guardian, η συγγραφέας Γκίτα Σερένι, που είχε παρακολουθήσει την δίκη της Νυρεμβέργης, γράφει, ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις της δίκης του Σαντάμ με εκείνη της Νυρεμβέργης. Το επιχείρημα της Σερένι, είναι ότι τα εγκλήματα του Σαντάμ δεν είναι τεκμηριωμένα, ούτε είναι ευρέως γνωστά. Το αντίθετο με τα εγκλήματα των Ναζί, που τα ένοιωσαν στο πετσί τους όλοι οι Ευρωπαίοι.

«Ο Σαντάμ δείχνει να απολαμβάνει την δημοσιότητα» γράφουν οι Times. Ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας γράφει, πως όλος ο κόσμος είδε ένα διαφορετικό Σαντάμ από τον φοβισμένο και αποπροσανατολισμένο ανθρωπάκι που συνέλαβαν οι Αμερικανοί πριν δύο χρόνια. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ένας Σαντάμ καλύτερος και πιο υγιής από την εποχή της παντοδυναμίας του. Με καλοκουρεμένο μούσι και κατάμαυρα μαλλιά, λεπτός και ευκίνητος απέπνεε αυτοπεποίθηση και σιγουριά, παρατηρεί ο διπλωματικός συντάκτης των Times.

Θαυματουργό φάρμακο

Καλά τα νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. «Θαυματουργό φάρμακο θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού» γράφουν οι Times. «Το φάρμακο «Χερσεπτίν» είναι η επανάσταση στη φαρμακολογία του καρκίνου, αφού είναι το πρώτο που θεραπεύει τη χειρότερη μορφή καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 46%».

Αυτό ανακοινώνουν Aμερικανοί επιστήμονες και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Medical Journal.

Το Χερσεπτίν, δοκιμάστηκε σε 1.500 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του τύπου, στον οποίο ο όγκος περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτείνης HER2, στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων.

«Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στην θεραπεία του καρκίνου. Το φάρμακο αυτό έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Είναι φανταστικό», δηλώνει στην Telegraph, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Κατά την Ιndependent, κανένα φάρμακο, έως τώρα, ούτε και το «Tαμοξιφέν» που εδώ και 30 χρόνια θεωρείται το παν-φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, δεν έχει δείξει τόσο μεγάλο ποσοστό ίασης σε τόσο μικρό διάστημα.

Το μόνο αρνητικό στην περίπτωση του «Χερσεπτίν», είναι η τιμή του. Το ετήσιο κόστος της θεραπείας φθάνει τις 30.000 ευρώ, επισημαίνει η Ιndependent. Πάντως, η υπουργός υγείας Πατρίτσια Χιουιτ δηλώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει αμέσως στην χορήγηση του φαρμάκου.

Η Independent, αναφέρεται και στην πρόσφατη περίπτωση της Μπάρμπαρα Κλάρκ, καρκινοπαθούς, που προσέφυγε στο δικαστήριο για να της χορηγηθεί το φάρμακο στο πρώτο στάδιο της ασθένειας της και δικαιώθηκε. Eως τώρα το «Χερσεπτίν» χορηγείται μόνο όταν ο καρκίνος έχει απλωθεί και σε άλλα όργανα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή