Βελτιωτική παρέμβαση για τα αναδασωτέα δάση και τις δασικές εκτάσεις

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 15:13
UPD:18:01
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο καταγγέλλοντας παράλληλα το κόστος ενοικίασης του κτιρίου του υπουργείου στην Μεσογείων.

A- A A+

Βελτιωτική παρέμβαση ώστε να είναι σαφές ότι παραμένουν αναδασωτέα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Τα δάση που καταστρέφονται συνεπεία πυρκαγιάς, αποψίλωσης ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα», αναφέρεται στην ρύθμιση και επισημαίνεται ότι «εξαιρούνται εκτάσεις που πριν την καταστροφή τους έχει εγκριθεί άδεια επέμβασης», αλλά και ότι ανακαλούνται σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Σε παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο καταγγέλλοντας παράλληλα το κόστος ενοικίασης του κτιρίου του υπουργείου στην Μεσογείων.

«Αυτό το κτήριο στη Μεσογείων αποτελεί ένα σκάνδαλο από μόνο του. Διακόσιες χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 32.000 ευρώ το τετραγωνικό. είναι το τίμημά του. Έλεος. Ήδη έχουμε κινηθεί κατά του ιδιοκτήτη για να μην μπορεί να μας κάνει έξωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ότι συζητάμε σήμερα για την ενσωμάτωση της οδηγίας ευθύνεται στην ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων που την είχαν στα χέρια τους από το 2014. Έτσι βρισκόμαστε υπό την απειλή σοβαρών προστίμων. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες διατάξεις που είναι προαπαιτούμενες και πρέπει να ομολογήσουμε ότι για το ορατό μέλλον θα κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτοντας ότι «επιλέγουμε να προωθήσουμε την συγκεκριμένη εμπροσθοβαρή συμφωνία, ώστε σύντομα να κινηθούμε έξω από αυτήν».

«Θέτουμε συγκεκριμένη δέσμευση ώστε τα κτήρια που νοικιάζει ή αγοράζει το Δημόσιο να είναι τουλάχιστον κατηγορίας Γ», υπογράμμισε.

Το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας «προσπαθεί να τονώσει και την επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αν γίνει πράξη, θα ανοίξουν δουλειές στον τομέα της οικοδομής», εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας «πρέπει το Δημόσιο να λειτουργεί παραδειγματικά. Πρόκειται για μία προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των κτιρίων και των μεταφορών».

«Στόχος είναι να αποκτήσουμε διαφορετική σχέση με την ενέργεια, να εγκαταλείψουμε την λογική της σπατάλης», τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η πορεία επίτευξης αυτού του στόχου προϋποθέτει μέτρα εξοικονόμησης απόδοσης μέσα από εθνικά σχέδια δράσης.

Βάση του νόμου θα πρέπει να αναβαθμίζονται ενεργειακά το 3% των δημόσιων κτηριακών αποθεμάτων.

«Θα είναι μία αργή αλλά σταθερή μεταμόρφωση της εικόνας των δημόσιων κτιρίων. Χρειάζονται πόροι που θα διατεθούν αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Το υπογραμμίζουμε γιατί δεν ήταν αυτό που χαρακτήριζε το παρελθόν», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ρύθμιση με την οποία παράλιες εκτάσεις στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα εξαιρούνται από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Είναι σημαντικό σ’ αυτές τις λαϊκές συνοικίες της Β Πειραιά να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα δεκαετιών», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι τροποποιείται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και το τοπικό σχέδιο του Κερατσινίου, ενώ ήδη εξαιρέθηκε η περιοχή των λιπασμάτων Δραπετσώνας από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Για τις έρευνες που αφορούν τους υδρογονάνθρακες ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «δεν καλλιεργούμε υπερβολικές ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο. Ενθαρρύνουμε τις έρευνες, αλλά δεν θα καλλιεργήσουμε, όπως πριν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ψεύτικες προσδοκίες. Η επιστημονική έρευνα θα δείξει. Ο πολίτης έχει ακούσει πολλά και αποζητά πρώτα απ’ όλα την ειλικρίνεια».

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή