Δεν προτίθενται οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν τις απεργίες τους, παρά το γεγονός ότι οδηγείται στα άκρα η κόντρα τους με το υπουργείο Υγείας για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή γενική τους συνέλευση φαίνεται πως δεν θα περάσει ενδεχόμενη πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς δεν αντέχουν -λόγω της οικονομικής συγκυρίας- να ξανακλείσουν τα φαρμακεία.
Όμως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είναι αποφασισμένος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο σε Ελλάδα και Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φαρμακοποιών. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε δράσεις, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση του κοινού.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βελτιώσει με νέες παρεμβάσεις την επίμαχη υπουργική απόφαση. Σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι πλήρη».
Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι επειδή διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων ανά περιοχή, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για νέα φαρμακεία, καθώς, ήδη, υπάρχει υπερπληθώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η υπερπληθώρα φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια που τηρούνται δεν θα επιτρέψουν την επέλαση νέων «παικτών» στον χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για να ελέγξει τα κενά που υπάρχουν στα θέματα λειτουργίας των φαρμακείων ως εταιρειών, ώστε να μην παίρνουν, για παράδειγμα, άδεια ιδιοκτησίας οι off shore εταιρείες. Επίσης, συμπλήρωσε ότι γι' αυτές τις παρεμβάσεις θα ζητήσει και τη βοήθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις.
«Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν και κυρίως τους φαρμακοποιούς. Τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να τις κάνει πριν την υπουργική απόφαση και όχι τώρα που την εξέδωσε. Μπορεί να έχει ως συνομιλητές του, πλέον, αυτούς που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επί της ουσίας, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα να παίρνει άδεια για λειτουργία φαρμακείου οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει μία ΕΠΕ, χωρίς απαραίτητα να είναι φαρμακοποιός, καθώς θα μπορεί να είναι γιατρός, φαρμακευτική εταιρεία ή φαρμακαποθήκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ