Δέσμια των καθυστερήσεων στην υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αφού κάθε μέρα που περνά φουντώνει η σεναριολογία για την εξεύρεση ή μη ισοδυνάμων, για μέτρα που τα ίδια τα στελέχη της σε ανώτατο επίπεδο έχουν δηλώσει ότι δεν τα ήθελαν και δεν τους εκφράζουν, ενώ εντείνονται και οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων από τα νέα μέτρα που ψηφίζονται ή πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή.
Ενδεικτικό είναι το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ένα μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση έχει προτείνει, όπου μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγα ισοδύναμα όπως για παράδειγμα η φορολόγηση σε ηλεκτρονικό τζόγο, σε εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, σε εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, η αύξηση 20% στα τέλη των καινούργιων Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, η επιβάρυνση στα Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011 και η κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, για αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος με τις Βρυξέλλες να έχουν στείλει μήνυμα ότι πολύ δύσκολα θα κάνουν πίσω από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί που θέτουν εκτός προστασίας σχεδόν το 80% όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και εναπόκειται στις τράπεζες να αναζητήσουν τρόπους ώστε να οδηγηθούμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς που δεν επιθυμούν ούτε και οι ίδιες.
Στο έτερο μεγάλο θέμα, το ασφαλιστικό, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις τελικές προτάσεις του υπουργείου του, ωστόσο, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση αυτή τη στιγμή στα Ταμεία προϊδεάζοντας για τα χειρότερα.
Την ίδια ώρα το συμβούλιο των τεχνοκρατών στην Ευρώπη ανέβαλε την εντολή εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. για το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου με την κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη εντός των επομένων 10 ημερών να πάρει τις τελικές της αποφάσεις κατ’ αρχήν για τα δύο κρίσιμα θέματα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Σε επίπεδο κοινωνίας μετά τις αντιδράσεις γονέων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και των αγροτών για τις αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών -ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος δήλωσε ήδη ότι οι πόλεις «θα γεμίσουν σπουπίδια», η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 12 Νοεμβρίου για το ασφαλιστικό, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι επί ποδός πολέμου για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και απειλούν με προσφυγή στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δηλώνει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του την ίδια ημέρα στις 20:00.
Επίσης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να τύχει αρτιότερης επεξεργασίες στις επιτροπές την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
Η σπουδή της κυβέρνησης και η επιλογή fast track διαδικασιών προκάλεσαν σήμερα τη σφοδρότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση σας έχει καταντήσει τσίρκο και όχι τσίρκο από αυτά που διασκεδάζει ο κόσμος αλλά τσίρκο που βασανίζει τα άγρια ζώα» κατηγόρησε το Μαξίμου ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ με τους βουλευτές του κόμματος να αποχωρούν από τη συνεδρίαση, ενώ ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδηγεί το Κοινοβούλιο σε διολίσθηση» και ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ότι καταργεί διατάξεις που πριν λίγο είχε ψηφίσει.