Την πολιτική βούληση της τούρκικης κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμφισβήτησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Σχολή με τον ίδιο τρόπο (που έκλεισε)», είπε ο Πατριάρχης και συμπέρανε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχη χαρακτήρισε «ντροπή για τον 21 αιώνα» τις θεωρίες που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Σαμπάν Ντισλί, στην 9η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο κ. Ντισλί, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης επικαλέστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης για να αμψισβητήσει ανοικτά τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι είναι τουρκικό ίδρυμα.
Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ντισλί, «σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Πατριάρχης είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη». Ο κ. Ντισλί θεώρησε ότι θέματα όπως της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των περιουσιών των κοινοτικών ιδρυμάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέματα αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επανέλαβε την εθνικιστική επιχειρηματολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.
Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι το Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε τις αντιφάσεις αυτού του λόγου. «Λένε ότι το Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα, αλλά δεν μας αναγνωρίζουν νομική προσωπικότητα», είπε, ενώ χαρακτήρισε επανειλημμένα και έντονα «ψεύδη» τα όσα κατά καιρούς αποδίδουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι χωρίς νομική προσωπικότητα, το Πατριαρχείο στερείται τις ιδιοκτησίες που είχε. «Χάσαμε πολύ περιουσία και τελευταίως το Ορφανοτροφείο μας στην Πρίγκιπο ... και (γιαυτό)προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Όσον αφορά το θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι «είναι ένας ιστορικός τίτλος που προέρχεται από τον 6ο αιώνα και αναγνωρίζεται από όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες».
«Όλοι οι προκάτοχοι μου χρησιμοποιούσαν τον τίτλο που τους εδόθη από τον 6ο αιώνα», τόνισε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε: «Συνεχίζω την παράδοση των προκάτοχων μου».
«Δεν ανεχόμαστε να μας συμπεριφέρονται ως δευτέρας κατηγορίας πολίτες», πρόσθεσε ο Πατριάρχης και εξήγησε ότι τα προβλήματα δεν ξεκινούν από την τουρκική κοινωνία, αλλά από τη γραφειοκρατία: «Συμβιώνουμε και συμμετέχουμε στην κοινωνική ζωή, στο Ραμαζάνι, παντού. Έχουμε πρόβλημα με τη γραφειοκρατία».
«Όλα αυτά», επισήμανε σε αυστηρό ύψος, «έχουν στόχο να περιορίσουν την ελευθερία ενός πανάρχαιου θεσμού της χριστιανοσύνης» και σημείωσε ότι
«η ¶γκυρα αποφεύγει να έχει άμεσο διάλογο για θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Πηγή ΑΠΕ