Ε.Ε. - Αρχισε η «διαδικασία ελέγχου» για Τουρκία και Κροατία

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 18:18
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σήμερα τη «διαδικασία ελέγχου» (screening process) επί των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας, που άρχισαν επίσημα στις 3 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φ. Μπαρμπάζο, επισήμανε ότι η «διαδικασία ελέγχου» σημαίνει, ουσιαστικά, την έναρξη των «τεχνικών εργασιών» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της Κροατίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια «τεχνική» κατατόπιση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, προκειμένου να κατανοήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προετοιμάσουν την εφαρμογή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας γίνονται επί 35 κεφαλαίων, όσα είναι δηλαδή τα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου (σ.σ. κοινοτική νομοθεσία που αποτελείται από 80.000 σελίδες). Σήμερα, η «διαδικασία ελέγχου» ξεκινά και για τις δύο χώρες από το κεφάλαιο 25 που αφορά την Έρευνα και την Επιστήμη. Ανώτατος εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε στους εκπροσώπους των τουρκικών και κροατικών αρχών, ορισμένες «τεχνικές» εξηγήσεις για την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο συγκεκριμένο τομέα της Έρευνας και της Επιστήμης.

Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι μέσα από τη «διαδικασία ελέγχου», η Επιτροπή θα προετοιμάσει τις προτάσεις της προς τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, όπου θα διευκρινίζει αν η προς ένταξη χώρα (Τουρκία ή Κροατία) είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ή όχι, τις διαπραγματεύσεις της για ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου. Τα 25 κράτη μέλη, θα αποφασίζουν στη συνέχεια ομόφωνα, αν μπορεί να κλείσει ένα κεφάλαιο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Ανώτατος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η «διαδικασία ελέγχου» των 35 κεφαλαίων θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Διευκρίνισε επίσης, ότι η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η «διαδικασία ελέγχου» εξαρτάται κυρίως από τη δουλειά και την πρόοδο που θα σημειώσει στο εσωτερικό της η κάθε χώρα.

Ερωτηθείς εξάλλου τί θα συμβεί αν η Τουρκία δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο της ¶γκυρας, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε ένα χρόνο, και συγκεκριμένα μέχρι να τελειώσει η «διαδικασία ελέγχου.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή