Νέος γύρος συνομιλιών για τη Συρία στη Βιέννη, παρόν και το Ιράν

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 11:14
UPD:11:16
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί, δια του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, έπειτα από επιμονή της Μόσχας (φωτογραφία αρχείου). 

A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας ανοίγουν σήμερα στη Βιέννη δεύτερο κύκλο συνομιλιών για τη συριακή σύρραξη, στις οποίες θα συμμετάσχει από αύριο για πρώτη φορά και το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί, δια του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, έπειτα από επιμονή της Μόσχας. 

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τη Συρία. Η Τεχεράνη, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριαντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη αιφνιδιαστικά τη θέση της.

Μία τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βιέννη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ενώ αύριο οι συνομιλίες θα διερυνθούν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για τη Σαουδική Αραβία οι συνομιλίες της Βιέννης θα είναι ευκαιρία για να δοκιμαστεί «η σοβαρότητα» του Ιράν και της Ρωσίας στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης.

Για το Βερολίνο δεν υπάρχουν πιθανότητες πραγματικής προόδου, αφού «η διάσταση των απόψεων είναι πολύ μεγάλη».

Η Γαλλία, η οποία τήρησε ευνοϊκή στάση ως προς την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους δυτικούς και τους μεσανατολικούς της συμμάχους «επί μίας πολιτικής μετάβασης που θα εγγυάται την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». 

Η τύχη του Ασαντ, αλλά και ο χρόνος έναρξης μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία εξακολουθεί να φέρνει αντιμέτωπες την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

EURONEWS

Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα επιδιώξει, μακροπρόθεσμα, την αποχώρησή του.

Ομως, χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι μία πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί να συζητηθεί παρά μόνο όταν «οι τρομοκράτες θα έχουν δεχθεί αποφασιστικά πλήγματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα επί του πεδίου των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, η Ρωσία πλήττει τις δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια και την κεντρική Συρία, στις ζώνες όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού υπέστησαν τους τελευταίους μήνες μία σειρά από ήττες, παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές των στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι «τελικά τίποτε δεν μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα θέτει στο περιθώριο τον Ασαντ, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά του εξτρεμισμού». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή