Λόγω κατάθλιψης καταφεύγει στη χρήση ουσιών το 63% των ανδρών χρηστών

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 14:49
A- A A+

Η βούληση όλων των κομμάτων να συμπαραταχθούν στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, με αιχμή την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της πρόληψης, εκφράσθηκε εκ νέου σήμερα στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας πρότεινε να συσταθούν ομάδες αποτελούμενες από απεξαρτημένα άτομα καθώς αυτοί που έχουν ζήσει το πρόβλημα και έχουν ξεφύγει μπορούν καλύτερα να ενημερώσουν τη νεολαία.

Για μηδενική ανοχή στην «ουσιοεξάρτηση» στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεσμεύθηκε, αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ημερίδας, το 63% των ανδρών χρηστών υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί ουσίες σε απάντηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Παράλληλα ο αλκοολισμός και η κατάχρηση ουσιών σχετίζεται σε μεγάλα ποσοστά με την αυτοχειρία. Το 50% όλων των αυτοκτονιών σχετίζεται με κατάχρηση ουσιών ενώ στους εφήβους το ποσοστό αυξάνει στο 70%.

Η χρήση ουσιών στο γενικό πληθυσμό παρουσιάζει τάση μείωσης τα τελευταία πέντε χρόνια -μέχρι το 2004- ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι εξαρτημένοι από ηρωίνη, οι οποίοι από 17.767 το 2003, ανήλθαν σε 19.601 το 2004.

Το 1/3 όσων ζητούν απεξάρτηση δεν έχει υπηρετήσει κανονικά τη στρατιωτική θητεία, επειδή έχει πάρει αναβολή για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια έχει πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 18-23 ετών που ζητούν την έκδοση πιστοποιητικών για αναβολή στράτευσης, όπως επίσης και ο αριθμός των γονέων που προστρέχει για συμβουλές στα θεραπευτικά προγράμματα.

Οι θάνατοι από ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά 4% το 2004 οπότε βεβαιώθηκαν 226 θάνατοι από οξεία δηλητηρίαση έναντι 217 το 2003.

Οσον αφορά στις Ενοπλες Δυνάμεις, από το Φεβρουάριο του 2003 μέχρι σήμερα, η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης έχει δεχθεί 4.388 κλήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο εφέδρους του στρατού ξηράς. Πρόκειται συνήθως για άγαμους άνδρες, απόφοιτους βασικής εκπαίδευσης που δηλώνουν ως προβλήματα το άγχος, οικογενειακά και διαπροσωπικά θέματα και ζητήματα που σχετίζονται με τη γενική διαβίωση στο στρατιωτικό περιβάλλον. Το 8% των καλούντων εκδηλώνει τάσεις αυτοχειρίας.

Τέλος, την πενταετία 1999-2003 οι συλληφθέντες για χρήση εθιστικών ουσιών διατηρούνται κατ' έτος πάνω από τους 300, η πλειοψηφία των οποίων είναι οπλίτες. Αύξηση παρουσίασαν επίσης οι κατασχέσεις κοκαϊνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή