Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Αλβανίας Αναστάσιος

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 14:54
A- A A+

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο ως Επίτιμο Μέλος της, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από το 1998 είναι Επίτιμο μέλος της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Το έτος 2003 του απονεμήθηκε το «Δίπλωμα π. Δημητρίου Στανιλοάε», η ανώτερη θεολογική διάκριση που θεσπίσθηκε πρόσφατα στη Ρουμανία. Το έτος 2004 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας 15 Πανεπιστημιακών Σχολών ή Τμημάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο επιστημονικό του έργο δεν περιορίστηκε στη μελέτη του φαινομένου της θρησκείας στις παγκόσμιες διαστάσεις του, αλλά επεκτάθηκε στη θεολογική κατανόηση των άλλων θρησκευτικών συστημάτων, από χριστιανικής πλευράς, με αντικειμενικότητα και σεβασμό προς την ταυτότητα του πολιτισμού και των λαών που αντιπροσωπεύουν.

Πραγματοποίησε σημαντικό ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο σε αφρικανικές χώρες και ενίσχυσε τις ορθόδοξες ιεραποστολές στον πλανήτη. Στα 14 έτη παραμονής του στην Αλβανία, εν μέσω τεραστίων δυσκολιών, κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, και ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς υγείας, εκπαιδεύσεως, κοινωνικής πρόνοιας, αγροτικής αναπτύξεως πολιτισμού και οικολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή