Η Στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου στη συνάντηση Νίκου Ξυδάκη – Σάντρο Γκότζι

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 20:31
UPD:21:51
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ηγετικές δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι γειτονικές χώρες. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενέργεια, πολλά έργα υποδομής, τον αγωγό TAP και είναι ένα σχέδιο που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε., η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, η Στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκου Ξυδάκη, με τον Ιταλό υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σάντρο Γκότζι.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Ξυδάκης, «η Στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου αποτελεί ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ιταλία και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να δημιουργηθεί κατάλογος ελληνοϊταλικών έργων υποδομής και να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ) όπως και από δανεισμό και εντάξεις σε άλλα προγράμματα.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ηγετικές δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι γειτονικές χώρες. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενέργεια, πολλά έργα υποδομής, τον αγωγό TAP και είναι ένα σχέδιο που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για σκέψεις αναβάθμισης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η οποία θα δώσει και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας είχαν ακουστεί πολλές και σοβαρές σκέψεις που αφορούσαν τον μηχανισμό διαμοιρασμού κινδύνου, την προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας ακόμα και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μια ιταλική πρόταση την οποία συμμερίζονται κι άλλοι εταίροι. Και σε αυτό το σχήμα σκεφτόμαστε από κοινού να αρχίσουμε επεξεργασία προτάσεων  ώστε να αναβαθμιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να προχωρήσουμε σε κοινούς τόπους δημιουργίας πολιτικής» συνέχισε ο ΑΝΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκότζι σημείωσε ότι το 2017 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ευρώπη, καθώς είναι η επέτειος των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. «Με αφορμή αυτή την επέτειο θα θέλαμε να συνεργαστούμε γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή