Προειδοποίηση προς την Αγκυρα για Χάλκη, Πατριάρχη

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 17:49
A- A A+

«Oι τουρκικές αρχές πρέπει να βρουν οπωσδήποτε τον τρόπο ώστε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», τόνισε σήμερα στη Κωνσταντινούπολη ο ευρωβουλευτής και εισηγητής για την Τουρκία Camiel Eurlings, μιλώντας στη συνάντηση που οργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

«Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Δεκεμβρίου επισημάνεται πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως η αδυναμία των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και να εκπαιδεύσουν ιερείς», υπενθύμισε ο ολλανδός ευρωβουλευτής, και τόνισε ότι «πρέπει να τερματισθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, να λειτουργήσει το συντομότερο η θεολογική Σχολή της Χάλκης και να αναγνωρισθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριάρχη».

Στις 9 Νοεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα νέα έκθεση της Επιτροπής, είπε ο εισηγητής, και τόνισε ότι «από την τελευταία έκθεση μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος».

Ο κ. Eurlings κατέστησε σαφές ότι τα υπάρχοντα προβλήματα των ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων δεν αντιμετωπίζονται με τον νέο νόμο περί βακουφίων, καθώς «υφίστανται ακόμη τις παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή