Συμφωνία για τοποθέτηση καμερών στην Πλατεία των Τζαμιών

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 13:52
UPD:16:33
REUTERS/AMMAR AWAD

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες στο Αμάν τη συμφωνία αυτή που προβλέπει κυρίως μόνιμη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας της πλατείας.

A- A A+

Το Ισραήλ και η Ιορδανία -με την ιδιότητά της ως φύλακας των αγίων τόπων στην Ιερουσαλήμ- συμφώνησαν σε νέα μέτρα που θα διέπουν το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών, προκειμένου να τερματιστεί η έκρηξη της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες στο Αμάν τη συμφωνία αυτή που προβλέπει κυρίως μόνιμη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας της πλατείας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ είναι προς το συμφέρον της χώρας του, «πρώτον, για να απορριφθεί ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ παραβιάζει τους κανόνες του διέπουν τον τόπο αυτόν και δεύτερον, για να φανεί από πού προέρχονται πράγματι οι προκλήσεις και για να τις αποτρέψει».

EURONEWS

Οι εβραίοι ονομάζουν Όρος του Ναού την πλατεία αυτή, η οποία αποτελεί ιερό τόπο για τον Ιουδαϊσμό και για το Ισλάμ.

Το θέμα του ελέγχου και της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία, όπως και τόπο λατρείας για τους εβραίους που θεωρούν ότι είναι η θέση του αρχαίου ναού τους, δρα καταλυτικά στις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις που διαρκούν εβδομάδες τώρα.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να αλλάξει τους κανόνες (το καθεστώς) που διέπουν την Πλατεία των Τζαμιών από το 1967, και πέρα από αυτό, να χωρίσει την πλατεία σε δύο μέρη, για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή