Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Πολωνία και προϋπολογισμός της ΕΕ
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 09:57
A- A A+

Δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας. Εκ νέου στο προσκήνιο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ενόψει της συνόδου κορυφής των «25» της ΕΕ την Πέμπτη, ενώ στη Γερμανία κυριαρχεί το θέμα των προβλημάτων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Ήττα των Φιλελεύθερων

Η εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νοβίνι» (Hospodarske Noviny) της Πράγας δηλώνει απογοητευμένη με την ήττα του φιλελεύθερου, Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνοντας ότι «μια ευρωπαϊκή, φιλοδυτική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη Πολωνία εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο τα συμφέροντά μας. Αυτό το όραμα για την Πολωνία ενσάρκωνε χωρίς αμφιβολία ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης του Λεχ Κατζίνσκι «υποστηρίζεται από μια άλλη Πολωνία – από τη συντηρητική πολωνική επαρχία, από αυτούς που έχουν αποτύχει».

Παρόλα αυτά, η «Χοσποντάρκσε Νοβίνι» προτιμά τον κυβερνητικό συνασπισμό της δεξιάς από αυτόν της αριστεράς, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «αδύναμο και αναξιόπιστο».

Στην Ουγγαρία η εφημερίδα «Νεπσζαμπάντσαγκ» (Nepszabadsag) χαρακτηρίζει το νικητή των εκλογών «υπέρμαχο του εθνικισμού», αλλά εκτιμά ότι οι εκλογές ήταν ούτως ή άλλως ήσσονος σημασίας.

Και εξηγεί γιατί, «οι θέσεις των δύο πολιτικών απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα δεν είχαν σημασία, καθώς οι υποψήφιοι προέρχονται από τα κόμματα που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και επιπλέον ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες πέρα ενδεχομένως από την εξωτερική πολιτική».

Ανήφορος για Μπλερ

Ενόψει της συνόδου κορυφής των 25 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χάμπτον Κορτ της Βρετανίας η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) εκτιμά ότι η αποστολή του οικοδεσπότη Τόνι Μπλερ θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα τα σχέδια του κ. Μπλερ για μια «θεωρητική σε χαμηλούς τόνους συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, το κοινωνικό μοντέλο και την ασφάλεια δε θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τα νέα κράτη μέλη, τα οποία ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Επιπλέον, η «Ελ Παΐς» εκτιμά ότι φαίνονται να εξανεμίζονται οι ελπίδες του Μπλερ για μια συνένωση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, διότι, όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα «η ¶νγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα καγκελάριου και ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καλείται να στηρίξει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών. «Την ίδια ώρα, καταλήγει η Ελ Παΐς ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας έπεσε στο 1,6%».

Η μάχη των συμμάχων

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν το έναυσμα για μια μάχη εξουσιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των συμμάχων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντεπεξήλθε των προσδοκιών των δύο κομμάτων παρά το γεγονός ότι η ¶νγκελα Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς – αριστεράς.

«Το ποιο κρίσιμο ερώτημα για την έκβαση των εκλογών είναι το «τις πταίει», γράφει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες πολιτικές επιλογές της ¶νγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένα να στηρίξουν τα μέλη του CDU/CSU.

«Όλες αυτές οι θυελλώδεις δηλώσεις από πολιτικούς του CDU/CSU είναι ενδεικτικές της διαμάχης μεταξύ των διαφορετικών φατριών και λιγότερο εξαιτίας της αναζήτησης των λαθών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει από τη μια το στρατόπεδο που ζητά αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και από την άλλη υπάρχει το στρατόπεδο που θέλει να την αποτρέψει», εκτιμά η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή