Προσωπικός φρουρός του πρώην προέδρου του Ιράν, Αχμαντινετζάντ, νεκρός στη Συρία

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 14:49
UPD:15:08
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Πρώην μέλος της προσωπικής φρουράς του προηγούμενου προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχασε τη ζωή του στη Συρία, «υπερασπιζόμενος ιερό τόπο».

«Ο Αμπντολάχ Μπαγέρι Νιαράκι, ο οποίος για μικρό χρονικό διάστημα είχε υπάρξει φρουρός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έγινε μάρτυρας κοντά στο Χαλέπι την Πέμπτη», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Το Ιράν διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, της οποίας το φιλοσιιτικό καθεστώς στηρίζει.

Οι Ιρανοί, κυρίως μέλη του παράλληλου με τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (το οποίο διαθέτει στρατό ξηράς, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία), έχουν αναλάβει επίσης την προστασία ιερών τόπων του σιιτικού Ισλάμ στη Συρία, τα οποία πολλές φορές γίνονται στόχος σουνιτών τζιχαντιστών ενόπλων, εχθρών του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι πιο γνωστές σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία είναι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει μεγάλο μέρος του συριακού εδάφους και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ριζοσπαστικές σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις δρουν και εντός του στρατοπέδου της συριακής αντιπολίτευσης, το οποίο επιδιώκει να εκφράσει τη σουνιτική πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού.

Σιίτες ριζοσπάστες μαχητές πολεμούν από την άλλη πλευρά δίπλα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με κύριους εκπροσώπους τους ενόπλους της λιβανικής Χεζμπολάχ και σιιτικές πολιτοφυλακές από το Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή