Νέος πρόεδρος της Πολωνίας ο συντηρητικός Λεχ Καζίνσκι

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 16:37
A- A A+

Πρόεδρος της Πολωνίας ανεδείχθη μετά το β' γύρο, χθες, των προεδρικών εκλογών, ο 56χρονος συντηρητικός Λεχ Καζίνσκι, συγκεντρώνοντας το 54,04% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Ο αντίπαλός του, φιλεύθερος Ντόναλντ Τουσκ, συγκέντρωσε ποσοστό 45,96%. Η συμμετοχή των πολωνών ψηφοφόρων κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 50,99%.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Πολωνία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπό την ηγεσία του νέου της προέδρου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να διεκδικήσει πιο δυναμικά τα συμφέροντα της χώρας του στο πλαίσιο της Ενωσης.

«Ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πολωνία θα συνεχίσει την πολιτική της ολοκλήρωσης στην Ε.Ε., με όλα όσα συνεπάγεται αυτό«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, συμπληρώνοντας: «Θα παρακολουθούμε όμως την κατάσταση πολύ προσεκτικά».

Διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν φόβους ότι η Βαρσοβία θα γίνει ένας πιο δύστροπος εταίρος όταν ο Λεχ Καζίνσκι πάρει τα ηνία της χώρας από τον αριστερό φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή