Σύνοδος του Σ.Α. όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τη δολοφονία του Χαρίρι

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 19:33
UPD:21:06
A- A A+

Ο Λίβανος προσεκλήθη να μετάσχει σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επικεντρωθεί στα πορίσματα της έκθεσης του γερμανού δικαστή Ντέτλεβ Μέχλις σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, που δείχνουν «δάκτυλο» της Συρίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/21/1111005.htm . Η Σύνοδος θα είναι την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε επίπεδο υπουργών και θα αποφασίσει ποια εξέλιξη θα υπάρξει στην έκθεση Μέχλις.

Η Γαλλία ευχήθηκε όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτήσει από τη Συρία να συνεργαστεί πλήρως για τη διεθνή αυτή έρευνα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο γαλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ -Μπλαζί τόνισε ότι η Γαλλία δεν συμφωνεί για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία του Ρ. Χαρίρι.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί η θέση που θα υιοθετηθεί έναντι του συριακού καθεστώτος.

Εγινε γνωστό ότι ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ απέστειλε επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφσλείας σχετικά με την έκθεση του γερμανού δικαστή. Η Δαμασκός αποδέχτηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή του κ. Μέχλις, παρά το γεγονός ότι άσκησε για πολλά σημεία της έκθεσης κριτική.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον, τόνισε ότι έφτασε για τη Συρία η ώρα της πραγματικής ειλικρίνειας. «Επιμένουμε στην πλήρη συνεργασία της Συρίας. Οχι ημίμετρα και μισόλογα», τόνισε ο κ. Μπόλτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή