Ως μάρτυρας υπεράσπισης των εργαζομένων συμβασιούχων του υπουργειου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ έχουν προσφύγει εδώ και ένα χρόνο στα δικαστήρια, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπουργείου, προκειμένου να δικαιωθεί το αίτημά τους για μονιμοποίηση.
Μετά την κατάθεσή του στη δίκη, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής: «Παρέστην ως μάρτυρας στη δίκη των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν απολυθεί σήμερα, κατά παράβαση της Κοινοτικής νομοθεσίας, δηλαδή της οδηγίας 70/99 της ΕΕ.
Η γνώμη μου είναι ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα έπρεπε να κάθεται ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης και κατήγοροι θα έπρεπε να είναι οι εργαζόμενοι.
Το ΥΠΠΟ είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός, ο οποίος τα λάθη της κυβέρνησης -δηλαδή ότι έπρεπε να είχε ξεμπερδέψει με αυτό το θέμα μέχρι το Μάρτη του 2004- τα ρίχνει στους εργαζόμενους, οι οποίο πληρώνουν σήμερα για την καθυστέρηση του ΑΣΕΠ. Ωστόσο ήδη, οι περισσότεροι δικαιώνονται».
«Επίσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «έχει τεράστιες ευθύνες ο υφυπουργός Πολιτισμού και ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ως υπουργός Πολιτισμού, πρώτον διότι ακολουθεί μια πολιτική σκούπας, πολιτικής εκκαθάρισης του υπουργείου, και δεύτερον διότι έχει διαλύσει το υπουργείο. Δυστυχώς, βλέπουμε αρχαία αγάλματα να πέφτουν και να συντρίβονται επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό. Είναι κρίμα. Ελπίζω ότι τα δικαστήρια θα σταθούν στο ύψος τους.»
Από την πλευρά του, ο κ. Γρ. Βαφειάδης, πρόεδρος των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε μία ακόμα δίκη για απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ένας παλιός σύμμαχος και φίλος των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ από τα χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν με τις κρίσιμες επερωτήσεις του έδωσε ώθηση στο ζήτημα των συμβασιούχων προκειμένου να έχουν μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία. Σήμερα λοιπόν οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ βρίσκονται στο δρόμο για μια ακόμη φορά, διεκδικώντας αυτό που τους ανήκει, γι αυτό που έχουν εργαστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προσφέροντας το μόχθο και τον ιδρώτα τους για να έχει η Ελλάδα αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που της αξίζει, και να έχει ο κόσμος αυτό που θαυμάζει αυτή τη στιγμή».