Συνδρομή των ΗΠΑ για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ζήτησε ο Β. Μπούτσκοφσκι

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 14:50
A- A A+

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το 2008 και να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ζήτησε από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ.Μπούτσκοφσκι στη συνάντησή του χθες με την κα Ράις υπογράμμισε ότι στην επόμενη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 2008, η χώρα του, η Αλβανία και η Κροατία θα πρέπει να είναι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

πό την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σαφή ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική και εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί, η «πόρτα» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα ανοίξει.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση εξετάσθηκε η κατάσταση και το μέλλον του Κοσόβου. Η κ. Ράις σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σημαντική για την έναρξη των συνομιλιών που αφορούν τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες στη διαδικασία πλευρές θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα σέβεται τις αρχές που παρουσιάζονται στην έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο Κάι Έιντε.

Ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από την έκθεση του Κάι Έιντε, καθώς σ΄αυτήν αναφέρεται ότι οποιαδήποτε λύση για το καθεστώς του Κοσόβου, πρέπει να συνάδει με την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων και ότι η οριοθέτηση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Σερβία-Μαυροβούνιο, στο τμήμα του Κοσόβου, πρέπει να διευθετηθεί πριν την λήξη των συνομιλίων για το τελικό καθεστώς της περιοχής.

Ο κ. Μπούτσκοφσκι, μετά το πέρας της συνάντησης του με την κ. Ράις, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το εκκρεμές στις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας ζήτημα του ονόματος. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα έργα, μερικές φορές μιλούν περισσότερο από τα λόγια» και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη του στην κ. Ράις για την αναγνώριση, πέρυσι, της χώρας του με το συνταγματικό της όνομα από την Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί επίσης με τον αμερικανό υπουργό ¶μυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης. Οι συναντήσεις του θα κορυφωθούν στις 27 Οκτωβρίου, με τη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή