ΦΠΑ και τηλεοπτικές άδειες συντηρούν την αντιπαράθεση

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 15:11
UPD:15:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η αντιπολίτευση ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να καταθέσει, όπως είχε δεσμευθεί την αλληλογραφία με την Κομισιόν, ώστε να διαπιστωθεί αν τα κοινοτικά όργανα θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξελίχθηκαν σήμερα τόσο το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες -το οποίο συζητείται στη Βουλή- όσο και η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, πέρα από τις ενστάσεις για το περιεχόμενο του ν/σ που εξέφρασε σήμερα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με γραπτές του παρατηρήσεις, η αντιπολίτευση (Αυγενάκης από τη ΝΔ και Αμυράς από το Ποτάμι) κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστικές συναλλαγές και εκβιασμούς και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να καταθέσει, όπως είχε δεσμευθεί την αλληλογραφία με την Κομισιόν, ώστε να διαπιστωθεί αν τα κοινοτικά όργανα θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Μάλιστα ο κ. Αμυράς ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των φορέων που θα ακροασθεί το Κοινοβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, απάντησε ότι υπάρχει αλληλογραφία για το θέμα με την Κομισιόν αλλά -όπως είπε- αυτή αφορά στην καταγγελία στα κοινοτικά όργανα της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών, ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππά υποστήριξε ότι «είμαστε εντός της 20μερης προθεσμίας που έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε».

Φωτιές άναψε και η δήλωση το πρωί στον ΣΚΑΙ του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στη δημόσια παιδεία και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Στον κ. Φίλη απάντησε με tweet από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μείμαράκης σημειώνοντας: «Ο κ. Φίλης χαρακτηρίζει “πενταροδεκάρες” τους φόρους που επιβάλλουν στη κάθε ελληνική οικογένεια για την μόρφωση των παιδιών της. Ντροπή!».

Διαδοχικές συναντήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην υιοθέτηση των προαπαιτούμενων. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, «στη λίστα των προαπαιτούμενων υπήρχαν ζητήματα τα οποία έπρεπε να γίνουν νόμοι και άλλα τα οποία είναι υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, κλπ. Στο νομοθετικό έργο αυτά τα οποία έπρεπε να υλοποιήσουμε στο πρώτο πακέτο έχουν υλοποιηθεί. Μένει να δούμε τα υπόλοιπα, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μια σύντομη διαδικασία, και δεν απαιτούν τη διαδικασία της Βουλής».

Από το πρωί διαδοχικές είναι οι συναντήσεις του κουαρτέτου των δανειστών με κυβερνητικούς παράγοντες. Στη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη συζητήθηκαν τόσο το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη ΓΓΔΕ όσο και η παραγραφή κάποιων υποθέσεων από τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι το τέλος του 2015.

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με τον υπουργός Οικονομικών Ευγκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Στις14:00 ξεκίνησε η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με βασικό θέμα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενώ στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Τέλος, αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια και την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή