Οδηγίες για την ανίχνευση ανευρυσμάτων αορτής εξέδωσε το επιστημονικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα πρόληψης «US Preventive Services Task Force» βασιζόμενο σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που έγιναν από το 1994 έως το 2004.
Η μετα-ανάλυση όλων αυτών των ερευνών έδειξε ότι οι άνδρες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα ανίχνευσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω ρήξης ανευρύσματος. Αντίθετα οι γυναίκες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο με πριν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρατήρησαν από τις μελέτες αυτές ότι το ανεύρυσμα αορτής είναι πολύ συχνότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Όπως είπαν οι άνδρες καπνιστές είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα ανευρυσμάτων ενώ, ο θάνατος από ανεύρυσμα στις γυναίκες ήταν εξαιρετικά σπάνιος ακόμα και σε πολύ μεγάλες ηλικίες. Οι άντρες πάλι, όπως λένε οι ειδικοί κινδυνεύουν από τα 65 έτη και άνω. Ο κίνδυνος όμως του θανάτου λόγω ρήξης ανευρύσματος είναι πολύ μικρός εάν στην ηλικία των 65 ετών το υπερηχογράφημα δεν έδειχνε την ύπαρξη ανευρύσματος. Ακόμα και ένα επαναληπτικό υπερηχογράφημα μετά τα 65 ετών δεν προσέφερε περισσότερα οφέλη από το πρώτο που ήταν το καθοριστικό.
Το υπερηχογράφημα αυτό ήταν εξαιρετικά σωτήριο ειδικά για τους καπνιστές.
Επίσης, σε ασθενείς με ανευρύσματα πάνω από 5,5 εκατοστά, η χειρουργική αποκατάσταση βελτίωνε την πρόγνωση, όμως παρατηρήθηκε ότι 4% των ασθενών αυτών πέθαναν πριν βγουν από το νοσοκομείο. Επιπρόσθετα παρατηρούνταν επιπλοκές στο 30% των ασθενών που υποβάλλονταν σε τέτοιες θεραπείες καθώς η διαδικασία της ανίχνευσης προκαλούσε ψυχολογικό στρες στους ασθενείς.
Μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, οι οδηγίες του US Preventive Services Task Force, επιβάλλουν συστηματική εξέταση σε άνδρες καπνιστές ηλικίας 65 ετών. Η οδηγία αναφέρει ότι πρέπει να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ανίχνευσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Για τις γυναίκες, δεν γίνεται σύσταση για συστηματική ανίχνευση, αντίθετα τονίζεται ότι τα οφέλη μιας τέτοιας διαδικασίας είναι πολύ λίγα.