Μέσα στις τόσες νέες μελέτες για τον καρκίνο έχουμε μερικές αισιόδοξες όπως είναι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία αναφορικά με τον καρκίνο του λάρυγγα.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία των τελευταίων ετών, η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία απέφερε καρπούς, καθώς έχουμε μείωση σε ποσοστό 2% - 3%, εμφάνισης νέων περιστατικών καρκίνου του λάρυγγα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καμπάνια κατά του καπνίσματος, που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της νόσου.
Όπως επισημαίνει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, τα στοιχεία δείχνουν πως η παγκόσμια ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος έχει αποτελέσματα όσον αφορά τον καρκίνο του λάρυγγα, που είναι ένας επικίνδυνος και ύπουλος καρκίνος με μόλις πενταετή επιβίωση στο 60,6% των ασθενών.
Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται 157.000 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ετησίως σε όλο τον κόσμο, με τα 39.900 από αυτά να αφορούν την Ευρώπη. Κάθε χρόνο 83.400 πάσχοντες πεθαίνουν παγκοσμίως, ενώ οι 19.800 από αυτούς είναι Ευρωπαίοι.
Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην εμφάνιση καρκίνου του λάρυγγα με 8,5 περιπτώσεις σε 100.000 του γενικού πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχα 3,3 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4,4. Η αναλογία εμφάνισης του καρκίνου του λάρυγγα στους άνδρες και τις γυναίκες είναι 5,8/1,2. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 65 χρόνια.
Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο καρκίνος του λάρυγγα παραμένει ένας επικίνδυνος και ύπουλος καρκίνος με πενταετή επιβίωση στο 60,6%. Όπως λένε, η έγκαιρη διάγνωση στο αρχικό στάδιο αυξάνει κατακόρυφα την πενταετή επιβίωση φτάνοντας και στο 90%.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες πάνω από το 95% των καπνιστών παθαίνει καρκίνο του λάρυγγα. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ δρα συνεργατικά με το κάπνισμα, ενώ ευθύνες έχει και ο HPV, δηλαδή ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ωστόσο, στους παράγοντες κινδύνου έχει διαπιστωθεί στις έρευνες ότι συμπεριλαμβάνεται και η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά και η επαφή με τον αμίαντο.