Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Η Ευρώπη πληρώνει την αραβική τηλεόραση»
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 07:46
A- A A+

Δύο μόνο βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στο μείζονα επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, ο οποίος βάζει «λουκέτο» σε οκτώ ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ανοίγει το δρόμο για το αραβόφωνο τηλεοπτικό σταθμό του οργανισμού.

«Το BBC πετσοκόβει την Παγκόσμια Υπηρεσία για να χρηματοδοτήσει αραβικό τηλεοπτικό κανάλι», γράφει η Daily Telegraph και διευκρινίζει ότι «η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC κλείνει δέκα υπηρεσίες – ως επί το πλείστον από το πρώην ανατολικό μπλοκ – για να χρηματοδοτήσει το 19 εκατομμυρίων λιρών νέο αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι».

Oπως αναφέρει η Daily Telegraph, οι δέκα πληγείσες υπηρεσίες – ανάμεσά τους και η Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC – θα πάψουν να μεταδίδουν τα προγράμματά τους, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2006 και συνολικά, θα χαθούν 230 θέσεις εργασίας.

«Τα συνδικάτα επέκριναν τις περικοπές, λέγοντας ότι υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του οργανισμού, ο οποίος θέλει να θεωρείται μια πραγματικά παγκόσμια υπηρεσία», επισημαίνει το δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Ο διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του ΒΒC, Νάιτζελ Τσάπμαν, ανακοινώνοντας τα σχέδια του για ένα από τους σημαντικότερους επαναπροσδιορισμούς των προτεραιοτήτων του οργανισμού, είπε ότι «το BBC πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες: «Η Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σήμερα οι χώρες, όπου αυτές οι υπηρεσίες αναμεταδίδουν τα προγράμματά τους, είναι μέλη της Ε.Ε. ή πρόκειται σύντομα να γίνουν».

Τέλος, η Daily Telegraph, σημειώνει, ότι παρ'όλο που η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών και παρά το γεγονός ότι ο Τζακ Στρο, ενέκρινε τις αλλαγές, σύμφωνα με τον Νάιτζελ Τσάπμαν, η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη: «Από την αρχή μέχρι το τέλος η ιδέα της αραβικής τηλεόρασης ανήκει στο ΒΒC», είπε ο διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.

«Τιμώντας την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC», είναι ο τίτλος ενός εκ των κυρίων άρθρων της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία υποστηρίζει, ότι η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC κατάφερε να διεθνοποιήσει τη βρετανική κρατική ραδιοφωνία, προσφέροντας τις υπηρεσίες της τόσο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες».

Αναφερόμενη στις υπηρεσίες της ανατολικής Ευρώπης που κλείνουν η Guardian γράφει, ότι, «η επιρροή και το παράδειγμα που έδινε το ΒΒC, η μοναδική πραγματικά δημόσια ραδιοφωνία της ανατολικής Ευρώπης, είναι κάτι που θα λείψει. Από την άλλη, το εγχείρημα της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να ξεπεράσει την εντύπωση που έχουν πολλοί σχηματίσει, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο προπαγάνδας. Ωστόσο, εάν η αραβική τηλεόραση μπορεί να τα καταφέρει εάν αποδειχθεί εξ ίσου καλή με την αγγλόφωνη εκδοχή της, το BBC World. Κάτι θα χαθεί στην Ευρώπη, αλλά κάτι θα κερδίσει ο μουσουλμανικός κόσμος».

Η Guardian, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτό που φταίει κυρίως είναι σφιχτή οικονομική πολιτική του Foreign Office. Η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC δεν θα έπρεπε να βρεθεί στη θέση να διαλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

«Το ΒΒC σε κατά μέτωπο επίθεση με το Al Jazeera, είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος της Guardian και συμπληρώνει, «στη μία γωνία του ρινγκ είναι η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, η πιο αξιοσέβαστη φωνή του ΒΒC εδώ και 70 χρόνια, η οποία χρηματοδοτείται με 239 εκατομμύρια λίρες των Βρετανών φορολογουμένων. Και στην άλλη γωνία το Al Jazeera, με μιας δεκαετίας ζωή, το οποίο τροφοδοτείται με τα πετρελαιοδολάρια του εμίρη του Κατάρ».

Η Guardian, σημειώνει το εξής: H Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC γίνεται αραβόφωνη, τη στιγμή που το Al Jazeera, οριστικοποιεί την έναρξη του αγγλόφωνου καναλιού του.

Νίκη της ελληνικής φέτας

«Φέτα του Γιόρκσιαρ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, λέει το δικαστήριο», είναι ο τίτλος της Independent, που αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Κοινοτήτων, το οποίο απεφάνθη πως η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Η κ. Τζούντι Μπελ, παραγωγός εδώ και 20 χρόνια της φέτας της Bόρειας Αγγλίας, η οποία προσέφυγε στο δικαστήριο, δήλωσε απογοητευμένη, αλλά αποφασισμένη να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι «η λέξη φέτα ανήκει αποκλειστικά στους Eλληνες παραγωγούς».

Οι Times, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αν και η μεγαλύτερη παραγωγός φέτας στην Ε.Ε. με 115.000 τόνους τον χρόνο, προορίζει το προϊόν για εσωτερική κατανάλωση και πάνω σε αυτό η κ. Μπελ, δήλωσε στην εφημερίδα: «Από πού θα προμηθευόμαστε τώρα τη φέτα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να την παράγει για όλους».

Συναγερμός για τη γρίπη

«Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών ακόμα και στην κατανάλωση ωμών αυγών», γράφει η Financial Times στο πρωτοσέλιδό της και σημειώνει ότι η «συμβουλευτικό υπόμνημα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων (EFSA), το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, συνιστά τους πολίτες να αποφεύγουν τα ωμά αβγά και να μαγειρεύουν προσεκτικά τα κοτόπουλα».

Ο διευθυντής της EFSA, Χέρμαν Κέτερ, είπε, ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών μέσω της διατροφικής οδού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, και τουλάχιστον στη θεωρία είναι ένα πιθανό σενάριο».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή