Διαβήματα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας στις ΗΠΑ για την επίσκεψη Ταλάτ

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 13:50
A- A A+

Σε προληπτικές ενέργειες και διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προέβη η κυπριακή κυβέρνηση ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσινγκτον.

Όπως φαίνεται, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, οι Αμερικανοί είχαν υποσχεθεί την επίσκεψη στον κ.Ταλάτ, αλλά την ίδια ώρα ενημέρωσαν και την κυπριακή κυβέρνηση ότι «θα σεβαστούν τις ευαισθησίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Ιακώβου, επισήμανε στην κ. Ράις πως μια τέτοια ενέργεια θα ενθαρρύνει τον κ.Ταλάτ στις διεκδικήσεις του, μειώνοντας την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο των επικοινωνιακών σχεδιασμών της Αγκυρας, επιχειρείται εκμετάλλευση της άποψης πως η Τουρκία είναι έτοιμη για να συνεισφέρει για την επίλυση του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «τώρα είναι η στιγμή για να γίνουν βήματα ουσιαστικής λύσης του Κυπριακού», ο κ. Ιακώβου παρατήρησε πως η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει προθυμία χωρίς περιεχόμενο».

«Παρά τις γενικόλογες τοποθετήσεις», κατέληξε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει κατά πόσον είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί και να σεβαστεί τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή