Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτός αναχρονισμός το τουρκικό casus belli

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 14:18
UPD:15:36
A- A A+

«Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η λογική της απειλής χρήσης βίας (casus belli) από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί προφανή και μη αποδεκτό αναχρονισμό, ο οποίος θα γίνεται εντονότερος, όσο προχωρούν οι διαδικασίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, να μην αίρει το casus belli κατά της χώρας μας.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε για ακόμη μία φορά την ελληνική θέση ότι το casus belli «αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του διεθνούς Δικαίου αλλά και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Σημείωσε επίσης ότι «ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν βασίστηκε ποτέ στην εκτίμηση ότι πρακτικές δεκαετιών θα μεταβάλλονταν αμέσως μετά τις 4 Οκτωβρίου 2005», με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Το βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι να μπουν γερά θεμέλια, όροι και γραμμές ώστε η έναρξη των διαπραγματεύσεων να σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε νέο περιβάλλον και σε βαθμιαία μεταβολή», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και επισήμανε ότι στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν για πρώτη φορά τεθεί ως προαπαιτούμενοι για την ένταξη όροι οι οποίοι δεν αναφέρονται μόνο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, αλλά αφορούν και την διεθνή της συμπεριφορά.

Ερωτηθείς εξάλλου, για την απόφαση της Τουρκίας να μην συμμετέχει -προς το παρόν τουλάχιστον- στη Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας η οποία υπεγράφη χθες στην Αθήνα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το γεγονός αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι ειδικά την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης ήταν παρών στην τελετή της υπογραφής.

Όσον αφορά την επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιφυλάσσεται να δει τα αποτελέσματα της συνάντησης.

«Δεν πρέπει να λείπουν οι πρωτοβουλίες και οι συναντήσεις όταν έχουν εποικοδομητική κατεύθυνση. Δεν υπάρχει όμως βεβαιότητα ότι αυτή η συνάντηση συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή