Ιράκ - Δύο χιλιάδες Αμερικανοί νεκροί, αλλά πόσοι Ιρακινοί;

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 21:25
UPD:21:31

A- A A+

Εάν ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ έφθασε την Τρίτη τους 2.000, ο αριθμός των Ιρακινών που έχουν σκοτωθεί μετά την αμερικανική επέμβαση στη χώρα, είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί καθώς τα πρώτα θύματα των συγκρούσεων στη χώρα είναι οι ιρακινοί πολίτες.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν από 27.000 – 100.000 νεκρούς, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν σε έναν αριθμό περίπου 30.000 θυμάτων. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Associated Press, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.870 βίαιοι θάνατοι Ιρακινών –εκ των οποίων τα 2/3 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ποτέ δεν θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των ιρακινών πολιτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, Στηβ Μπόιλαν, αναγνωρίζοντας ότι ο ιρακινός πληθυσμός πληρώνει το βαρύτερο φόρο αίματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανικός στρατός διατηρεί το δικό του απολογισμό για τους Ιρακινούς που πέφτουν θύματα των βιαιοτήτων στη χώρα, αλλά δεν τα δημοσιεύει, ενώ το Πεντάγωνο -έχοντας πάρει το μάθημα από τους καταστροφικούς απολογισμούς του πολέμου στο Βιετνάμ- έχει εξ αρχής δηλώσει πως δεν θα συγκεντρώνει στοιχεία για τους νεκρούς μεταξύ των Ιρακινών.

Την ίδια ώρα η αύξηση της εγκληματικότητας στο Ιράκ είναι τρομακτική, με 10.000 καταγεγραμμένους φόνους το χρόνο, μετά την αμερικανική εισβολή.

Όποιος όμως και αν είναι ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των Ιρακινών, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται. Όπως σημειώνει ο Τζέιμς Ντόμπινς, διπλωμάτης και πρώην απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπους στο Αφγανιστάν, το νεκροτομείο της Βαγδάτης κατέγραψε το 2002 –τελευταίο έτος διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν- 1.800 βίαιους θανάτους. Στη συνέχεια το 2003 –πρώτο έτος της αμερικανικής κατοχής- κατεγράφησαν περισσότεροι από 6.000 νεκροί, ενώ το 2004 ο εν λόγω αριθμός ξεπέρασε τους 8.000.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή