Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Οχι» στο κάπνισμα αλλά όχι παντού
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2005 07:02
A- A A+

Η ΠΡΟΤΑΣΗ, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η οποία σημειωτέον, έχει ήδη εγκριθεί από τα τοπικά κοινοβούλια της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Ο Μπλερ επιμένει στην «μη υλοποιήσιμη» απαγόρευση του καπνίσματος», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Guardian, η οποία γράφει, επίσης, ότι «έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ενημερώσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου η Βρετανίδα υπουργός Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ, θα ανακοινώσει σήμερα το νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας, στα εστιατόρια και στις παμπ που προσφέρουν φαγητό».

Η Guardian, επισημαίνει ότι πρόκειται για ήττα της κας Χιούιτ, η οποία ήταν υπέρμαχος της απαγόρευσης του καπνίσματος παντού ακόμη, δηλαδή, και στις παμπ που δε σερβίρουν φαγητό.

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνεται αύριο συνάδει απολύτως με την πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας, Τζον Ριντ και οι αντικαπνιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δημιουργεί «περαιτέρω ανισότητες στον τομέα της υγείας, καθώς οι παμπ στις περιοχές των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων δε σερβίρουν φαγητό».

Η βρετανική αντικαπνιστική οργάνωση «Ash», υπογραμμίζει ότι η πρόταση του Τζον Ριντ έχει απορριφθεί από το 90% των 50.000 πολιτών που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

«Οι βουλευτές καταποντίζουν την ολική απαγόρευση του καπνίσματος», επισημαίνει η Daily Telegraph, στο πρωτοσέλιδό της, η οποία, επίσης, κάνει λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα παντού πλην των ιδιωτικών λεσχών και των παμπ που δε σερβίρουν φαγητό.

Η Daily Telegraph, υπενθυμίζει, ότι προεκλογικά ο Τόνι Μπλερ είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση του καπνίσματος και η χθεσινή εξέλιξη καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να χάνει την πυγμή του εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Η Times, με τον τίτλο: «Οι παμπ διατηρούν το κάπνισμα και σταματούν το φαγητό», εκτιμά, ότι χιλιάδες παμπ στην Αγγλία θα σταματήσουν να σερβίρουν φαγητό για να κρατήσουν την πελατεία τους, τους καπνιστές.

Δυσαρέσκεια πτηνοτρόφων

Στο θέμα της γρίπης των πτηνών οι βρετανικές εφημερίδες καταγράφουν τις αντιδράσεις των Βρετανών πτηνοτρόφων στις προειδοποιήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων.

«Οργή των πτηνοτρόφων στις κινδυνολογικές συμβουλές της Ε.Ε.», είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της Daily Telegraph, το οποίο αναφέρεται στις συστάσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα αβγά και τα κοτόπουλα.

«Οι παραγωγοί είναι εξοργισμένοι με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση των ωμών αβγών και των κοτόπουλων εξαιτίας ενός θεωρητικού κινδύνου», τονίζει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι η σύσταση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προβλημάτισε και τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

«Οι πτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η αρχή για την ασφάλεια τροφίμων καλλιεργεί κλίμα φόβου», γράφει η Financial Times.

Η Times, αναφέρεται στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για να μειώσει το κίνδυνο της γρίπης των πτηνών με τον εξής τίτλο: «Οι πτηνοτρόφοι ενδέχεται να κληθούν να κλειδαμπαρώσουν τα πουλερικά τους». Και σημειώνει ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μπορούσε να εκδώσει αυτήν την οδηγία μόνο μετά την εμφάνιση κάποιας νόσου.

Πολιορκείται ο Λευκός Οίκος

«Στη γωνία ο Μπους» σημειώνει ο πρωτοσέλιδος τίτλος Independent, η οποία εξηγεί το γιατί στους πλαγιότιτλους που ακολουθούν: «Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απειλείται με παραπομπή σε δίκη για διαρροή του ονόματος πράκτορα της CIA», «Διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ σε όλη τη χώρα, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών νεκρών στρατιωτών ξεπέρασε τις 2.000» και «οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να πιέσουν για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Χάριετ Μίερς από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή