Άπιαστο και εφήμερο «Γλυκό πουλί της νιότης»

Στο θέατρο Άλμα, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 07:05
A- A A+

«Πριγκίπισσα, οι άνθρωποι του κόσμου τούτου δεν χωρίζονται σε πλούσιους και φτωχούς ή σε καλούς και κακούς, αλλά σε κείνους που γνώρισαν ή γνωρίζουν την ηδονή στον έρωτα και σε κείνους που δεν τη γνώρισαν, αλλά την αγναντεύουν από μακριά με ζήλια, άρρωστη ζήλια».

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης ομάδας Theatre Lab Company, Αναστασία Ρεβή, μάς μεταφέρει στη νοσηρή ατμόσφαιρα μιας πόλης του αμερικανικού Νότου του 1959, σκηνοθετώντας ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, το «Γλυκό πουλί της νιότης», που παρουσιάζεται από τις 21 Οκτωβρίου, στο θέατρο Άλμα, στο αίθριο του οποίου θα εκτίθενται έργα της καταξιωμένης ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου.

NDP/NIKOLAREAS DASKALAKIS POYPOYLIDOY

Αφημένοι στη μοίρα και την απόγνωσή τους

Ήρωες τού έργου είναι ο Τσανς Γουέην και η Αλεξάντρα ντε Λάγκο, δύο άνθρωποι μόνοι, κυριευμένοι από τους φόβους και τις παραισθήσεις τους. Εκείνος, ένας φιλόδοξος επαγγελματίας εραστής που, αδίστακτα, κυνηγά το όνειρό του. Εκείνη, μια σπουδαία ηθοποιός του Χόλυγουντ στη δύση της λάμψης της, εξαρτημένη από το αλκοόλ και τις ουσίες. Μέσα σε ένα βίαιο ρατσιστικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί μόνο το δίκαιο / άδικο του ισχυρού, επινοούν τον «παράδεισο» και αναμετρώνται με τις επιθυμίες, τα πάθη, τον χρόνο και τη μνήμη. Δύο τραγικοί ήρωες, δέσμιοι της ουτοπίας που, στο τέλος, θα τους κατακρημνίσει.

Δυο άνθρωποι ματαιόδοξοι, που συναντιούνται στην πιο οριακή στιγμή της ζωής τους και ακουμπάνε ο ένας επάνω στον άλλο, στην προσπάθειά τους να πνίξουν τα συναισθήματα, τους φόβους, τον πανικό τους για τον χρόνο που κυλάει και αφήνει τα σημάδια του, όχι μόνο στα πρόσωπά τους, αλλά και στις ψυχές τους. Δυο χαμένες ψυχές που βυθίζονται στο αλκοόλ, την κραιπάλη, τους τεχνητούς παράδεισους, που ονειρεύονται το Χόλυγουντ, τη δόξα, την εξουσία και παίζουν το τελευταίο τους χαρτί.

NDP/NIKOLAREAS DASKALAKIS POYPOYLIDOY
Η προσγείωσή τους, όμως, σε μια σκληρή και βίαιη πραγματικότητα τούς αφήνει μετέωρους μέσα στις προσωπικές τους αυταπάτες. Δύο άνθρωποι μόνοι, αφημένοι στη μοίρα και την απόγνωσή τους, στην απώλεια του παραδείσου τους, στην αυτοεξορία τους…

Ανάμεσα σε πραγματικές αισθήσεις και παραισθήσεις επιθυμιών

Η Αναστασία Ρεβή, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, τα τελευταία 20 χρόνια, προωθώντας - μέσα από τις αγγλόφωνες παραστάσεις της - το αρχαίο ελληνικό δράμα στο λονδρέζικο κοινό, σημειώνει για το έργο: «“Godbless America” είναι το σύνθημα της μέσης αμερικάνικης κοινωνίας, που ονειρεύεται ευτυχισμένες οικογένειες με επιτυχημένους συζύγους και χαμογελαστές νοικοκυρές, ροζ τραπεζομάντηλα και εκκλησία την Κυριακή, μαύρους και μειονότητες στο γκέτο, λευκούς φράχτες στους κήπους και επισκέψεις με κέικ από λεμόνι. Μέσα σε αυτό το σελοφάν πανδαιμόνιο, ανάμεσα σε πραγματικές αισθήσεις ανταλλαγής ονείρων και παραισθήσεις επιθυμιών, συναντώνται ο Τσανς Γουέην και η Αλεξάντρα ντε Λάγκο».

Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση: Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή, σκηνικά - κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου, φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης, ηχητική - μουσική επιμέλεια: Ζηνοβία Αρβανιτίδη, βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, βοηθός παραγωγής: Ιωάννα Βουδούρη, τα κοστούμια της Κατερίνας Μαραγκού σχεδίασε η Λουκία. Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Όμηρος Πουλάκης, Λευτέρης Βασιλάκης, Αργύρης Γκαγκάνης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αγγελική Μητροπούλου, Βέφη Ρέδη.

Πληροφορίες

Θέατρο Άλμα: Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 - 17, Αθήνα, τηλ.: 210 5220100 (ώρες ταμείου: Δευτέρα έως Κυριακή: 10.30 - 13.30 και 17.00 - 21.30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίου: κανονικό: 18 ευρώ, απογευματινή: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές - άνεργοι): 10 ευρώ. Προπώληση: στα ταμεία του θεάτρου.

naftemporiki.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς