Γ. Παπανδρέου: «Η φετινή επέτειος του '40 σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα»

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2005 14:51
A- A A+

«Η φετινή επέτειος του ΄40 έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Οι εξελίξεις είναι ζημιογόνες τόσο στο επίπεδο των εθνικών θεμάτων όσο και της οικονομίας και των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Η χώρα, αντί να πηγαίνει μπροστά, πηγαίνει πίσω. Οπισθοχωρούμε στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Αποδυναμώνεται το διεθνές κύρος της χώρας. Αυξάνονται τα προβλήματα, οι ανισότητες, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή.

Οι δυνάμεις της χώρας και του λαού μας σπαταλούνται σε ένα δήθεν μονόδρομο μιας λανθασμένης, αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής που οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο».

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και προσθέτει:

«Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να ορθώνουμε το ανάστημα μας. Αυτό είναι το μήνυμα του έπους του ΄40, που θα παραμένει πάντα επίκαιρο για κάθε άνθρωπο, για κάθε λαό που θέλει να ζει ελεύθερος. Πού ξέρει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του. Πού θέλει να ορίζει το μέλλον του.

Αυτό το μήνυμα μας προτρέπει να αναλογιζόμαστε πάντα, ότι είμαστε ένας λαός που σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του υπερασπίστηκε πανανθρώπινες αξίες, πέρα από κάθε προσδοκία, με δυσμενείς συσχετισμούς και αντίξοες συνθήκες. Αυτό σηματοδότησε το έπος του ’40 και η μεγαλειώδης εθνική μας αντίσταση που ακολούθησε.

Οι έλληνες είπαν ΟΧΙ και πολέμησαν με απίστευτο κουράγιο, με αποφασιστικότητα και σθένος. Όρθωσαν το ανάστημα τους και πολέμησαν για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχε σημασία, ότι η Ελλάδα ήταν μια «μικρή χώρα». Αυτή ήταν και παραμένει η αντίληψη της συντήρησης. Σημασία έχει να υπηρετούμε αξίες.

Τα χρόνια που ακολούθησαν απέδειξαν ότι, παρά το μεγάλο κόστος που πλήρωσε ο λαός μας, ο αγώνας του δικαιώθηκε. Η Ελλάδα πέτυχε υψηλούς στόχους. Βγήκε από την απομόνωση και απέκτησε νέους ορίζοντες. Έγινε σεβαστός παράγοντας στη διεθνή σκηνή».

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις δυνάμεις του», συνεχίζει στο μήνυμάτου ο κ. Παπανδρέου. «Χρειάζεται αγώνας για να ξαναδώσουμε προοπτική και αισιοδοξία. Γιατί υπάρχει ο άλλος δρόμος για την Ελλάδα και τους έλληνες. Γιατί μπορούμε να διαμορφώσουμε, όλοι οι έλληνες, τις προϋποθέσεις για μια δημιουργική πορεία προς το μέλλον. Μια πορεία ανάπτυξης και προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, συμμετοχής, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας».

«Μπορούμε να το πετύχουμε. Γιατί η Ελλάδα και οι έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βάζουμε μεγάλους στόχους και να τους κατακτούμε, όταν πορευόμαστε με αξίες, με όραμα, με σχέδιο, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή