Πρωτόκολλο συνεργασίας επεξεργάστηκαν οι υπ. Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 17:36
UPD:17:47
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Καδή.

A- A A+

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων επεξεργάστηκαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης και ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα στο υπουργείο. 

Το πρωτόκολλο θα αφορά μορφωτικά θέματα και θα συνταχθεί από διμερή επιτροπή που θα στελεχωθεί από μέλη των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Φίλης τόνισε ότι η συνάντηση δεν ήταν εθιμοτυπική αλλά είχε ουσιαστικό χαρακτήρα.

«Έχουμε να διδαχθούμε από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Επεκτείνουμε το  πρωτόκολλο συνεργασίας επί μορφωτικών θεμάτων. Θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη του στην Αθήνα. Θα ανταποδώσουμε  και εμείς εν καιρώ αυτήν την επίσκεψη», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Ο κ. Καδής με τη σειρά του παρατήρησε ότι η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα και  εποικοδομητική. 

«Εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για τη διαχρονική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη βοήθεια που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση προς το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον υπουργό για τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες στο εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός και τόνισε ότι «έχουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον».

Συνεχίζοντας, αποκάλυψε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης της θεσμοθετημένης συνεργασίας που έχουν τα δύο υπουργεία μέσα από το πρωτόκολλο συνεργασίας.

«Αυτό θα γίνει με τον διορισμό μίας διμερούς επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από τις δύο χώρες. Απευθύναμε επίσημη πρόσκληση στον υπουργό να έρθει στη Κύπρο και ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμο το πρωτόκολλο συνεργασίας ώστε να το υπογράψουμε», κατέληξε ο κ. Καδής.

Στο περιθώριο της συνάντησης και ερωτηθείς για τα κενά στις σχολικές μονάδες, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για εικόνα εξομάλυνσης στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων.

Όπως παρατήρησε, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, 14.000 αναπληρωτές παρουσιάστηκαν στις αίθουσες.

Αυτήν την εβδομάδα, κυρίως προς την ειδική αγωγή, πραγματοποιήθηκε ένας ικανοποιητικός αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Φίλης προανήγγειλε αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σχολείου, ώστε να μην λειτουργεί κάθε νέα σχολική χρονιά ένα καθεστώς ευκαιριακών διορισμών αναπληρωτών.

«Όπως καλά γνωρίζετε κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί χωρίς να γίνεται καμία πρόσληψη. Αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε δεν τα δημιουργήσαμε εμείς. Τα αντιμετωπίζουμε σιγά-σιγά όχι με ευκαιριακές μεθόδους. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στο να προχωρήσουμε στην πρόσληψη μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό μελετούμε και ανάλογος με την δημόσια οικονομική κατάσταση ότι θα το πετύχουμε», συνέχισε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα μία απόφαση από την κυβέρνηση, η οποία αυτό το διάστημα επεξεργάζεται την αναζήτηση ισοδυνάμων και τον υπολογισμό του ακριβούς ύψους του φόρου προστιθέμενης αξίας. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε συγκεκριμένα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή