«Στο Χάμπτον Κορτ οι “25” αποκλείεται να βρουν τη φιλοσοφική λίθο»

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2005 20:41

A- A A+

Το οικονομικό μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης είναι τα θέματα για τα οποία επιζητείται η συναίνεση των ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Χάμπτον Κόρτ.

Ο «οικοδεσπότης» Τόνι Μπλερ τόνισε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα του για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ε.Ε., ενώ ο εκπρόσωπός του σημείωσε πως στόχος της Συνόδου είναι να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

«Ίσως να μην έχουμε σήμερα όλες τις απαντήσεις, αλλά αρχίζουμε να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις και να διαμορφώνουμε τη συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Όμως όπως επισημαίνει η «Liberation», η βρετανική προεδρία μπορεί να θέτει όλα τα σωστά ερωτήματα, αλλά δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις. «Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο να λέει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται να ορίσουν μια στρατηγική προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», σχολιάζει η «Liberation», αλλά όπως επισημαίνει, «ο Τόνι Μπλερ δεν πράττει σωστά όταν δεν απευθύνει προβλήματα, όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι βρετανικές επιστροφές, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η αναδιάρθρωση των θεσμών».

«Η βρετανική προεδρία δεν συνέβαλε στην επίλυση αυτών των θεμάτων. Για την Ε.Ε. δεν υπάρχει σχέδιο Β αλλά ούτε και σχέδιο Β(lair)» (αγγλιστί: B plan – Blair plan), υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Rundschau η βρετανική προεδρία «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδιάφορη, ή λιγότερο ευγενικά, απλά καταστροφική». «Δυστυχώς», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η έμφαση δίνεται στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, κατά την οποία θα ειπωθούν για άλλη μια φορά κοινοτυπίες».

«Στο Χάμπτον Κορτ οι “25” αποκλείεται να βρουν τη φιλοσοφική λίθο. Ένα πρώτο θετικό βήμα θα ήταν να αποφύγουν τον ιδεολογικό δογματισμό και να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στο μέλλον της ΕΕ», σημειώνει από την πλευρά της η αυστριακή Die Press.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή