Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Εβδομάδα δοκιμασιών για Μπλερ και Μπους
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 07:27
A- A A+

Το θέμα της ανανέωσης του πυρηνικού εξοπλισμού της Βρετανίας διχάζει την κυβέρνηση, γράφει η Independent.

Η κυβέρνηση Μπλερ κατηγορείται από τα ίδια τα στελέχη της για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αφού η ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου θα κοστίσει 20 δισ. λίρες... όσο θα κόστιζε η ανέγερση 800 σχολείων, 60 νοσοκομείων μεσαίας χωρητικότητας ή η πρόσληψη 20.000 νοσοκομειακών, γράφει η εφημερίδα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται την Τρίτη να τιμήσει τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι. Στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, θα τελεστεί ειδική τελετή, την οποία οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα μπορούν να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Κι όμως, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις επιθέσεις, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για το θέμα των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, γράφει η Guardian. Οι συνήγοροι των οικογενειών κατηγορούν την κυβέρνηση Μπλερ για μυστικοπάθεια που θα μπορούσε να ζημιώσει τους πελάτες τους.

Το γόητρο του Μπους

Η Daily Telegrpah, αναφερόμενη στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση, γράφει ότι ο Τζορτζ Μπους καλείται να απομακρύνει μια σειρά αξιωματούχων από το Λευκό Οίκο αλλά εκείνος αρνείται να ενδώσει στις πιέσεις.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες καλούν τον κ. Μπους να ανανεώσει την ομάδα των συμβούλων του, όπως έκαναν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μπιλ Κλίντον όταν αντιμετώπισαν ανάλογες κρίσιμες καταστάσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στο Λευκό Οίκο έχουν βλάψει την αξιοπιστία του προέδρου, γράφουν οι Times. Έτσι αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εικόνα του δυναμικού και αποφασιστικού ηγέτη προτείνοντας αρχικά έναν νέο υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, εκτιμά η εφημερίδα.

Ο κ. Μπους αναμένεται να επιλέξει ένα συντηρητικό υποψήφιο που θα συσπειρώσει την βάση του κόμματός του, γράφει η Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, αφού σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 39%.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή