Η έλλειψη σχεδίου γεννά κινδύνους

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 15:30
UPD:15:30
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ. ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι προχθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα σχέδιο, απλώς επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί με ημίμετρα που έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Η κρίση του καλοκαιριού με τους εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά και πολλούς λαθρομετανάστες δεν θα είχε εμφανιστεί ποτέ, εάν τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. είχε μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική.

Αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι ήταν ο ένας να φορτώνει το πρόβλημα στον άλλο.

Στην αρχή της περασμένης δεκαετίας οι Βόρειοι πέρασαν από το Συμβούλιο Υπουργών την περιβόητη συμφωνία του Δουβλίνου, πιάνοντας στον… ύπνο τις τότε κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η συμφωνία αυτή καθιστά υπεύθυνο για τον πρόσφυγα και τον λαθρομετανάστη το πρώτο κράτος-μέλος εισόδου του στην κοινοτική επικράτεια.

Ετσι, όσους έπιαναν στο Βορρά τους έβαζαν στο αεροπλάνο και τους έστελναν στην Αθήνα και στη Ρώμη.

Οι εταίροι μας νόμιζαν ότι έλυσαν το πρόβλημα από τη στιγμή που το φόρτωσαν σε μας και τους Ιταλούς. Ελα, όμως, που έκαναν λάθος υπολογισμούς και όχι μόνο αυτό, υπέπεσαν και σε δεύτερο λάθος.

Οταν πριν από μερικούς μήνες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στήριξη για να αναχαιτίσει το κύμα των λαθρομεταναστών που έρχονταν από τη Λιβύη, όλοι του γύρισαν την πλάτη αρνούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το ίδιο έκαναν και στη δική μας περίπτωση, αντί να ενισχύσουν δραστικά την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο προσφύγων στα ελληνικά νησιά και να εξεταστούν τα αιτήματά τους στην Τουρκία, άφησαν αυτή τη φορά τη χώρα μας, που βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση, να λύσει το πρόβλημα.

Φυσικά και εδώ τα έκαναν θάλασσα οι Ευρωπαίοι.

Και φτάσαμε στην προχθεσινή σύνοδο, όπου οι «28» έπεσαν ωραιότατα στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ πιο έξυπνος από αυτούς.

Ανοιξε τα σύνορά του το καλοκαίρι, στέλνοντας στρατιές προσφύγων στην Ευρώπη. Και έρχεται τώρα η Ευρώπη και του δίνει «γην και ύδωρ» για να συγκρατήσει εντός Τουρκίας τους πρόσφυγες.

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ, υπόσχεση για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ολα αυτά επειδή η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι ηγέτες χωρών του Βορρά αρχίζουν πλέον να έχουν μεγάλο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα λόγω της εισόδου τεράστιου αριθμού προσφύγων.

Θέλοντας να τη βγάλουν χωρίς κόστος, οι εταίροι επιχείρησαν να φορτώσουν το πρόβλημα σε μας και τους Ιταλούς, απέτυχαν και τώρα ετοιμάζονται να «χρυσώσουν» την Τουρκία, αλλά και να της κάνουν και πολιτικές εκπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία.

Οταν δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή