Μιανμάρ: Συμφωνία για εκεχειρία υπέγραψαν 8 από τις 15 ένοπλες οργανώσεις

«Η εθνική συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα ιστορικό δώρο από εμάς στις μελλοντικές γενιές»
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 22:39
UPD:22:47
REUTERS/Soe Zeya Tun

Στην οθόνη φαίνεται το χέρι ενός αρχηγού ένοπλης οργάνωσης ενώ υπογράφει την συμφωνία για εκεχειρία.

A- A A+

Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με οκτώ από τις συνολικά 15 ένοπλες οργανώσεις της χώρας, υπέγραψε σήμερα η κυβέρνηση της Μιανμάρ, κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο - και πλέον - ετών.  

Ο πρόεδρος της χώρας, Τέιν Σέιν, είχε αναγάγει την επίτευξη της εκεχειρίας σε ένα από τα κεντρικά κυβερνητικά ζητήματα, έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας το 2011 και τον τερματισμό της στρατιωτικής χούντας, διάρκειας περίπου 50 ετών.

Παρότι οι απουσίες εκπροσώπων πολλών οργανώσεων θεωρήθηκαν πλήγμα για τον πρόεδρο, ο Σέιν χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συμφωνία. «Η εθνική συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα ιστορικό δώρο από εμάς στις μελλοντικές γενιές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Ο δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης στην Μιανμάρ είναι πλέον ορθάνοιχτος» συνέχισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες οργανώσεις θα συνεχιστούν.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συγχαίρουν όλες τις πλευρές για τις διαρκείς προσπάθειες τους να δώσουν ένα τέλος στον μακροβιότερο ακόμη εξελισσόμενο εμφύλιο πόλεμο στον κόσμο».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή