«Ναι» Κοτζιά σε συνεργασία με Τουρκία, «όχι» σε κοινές περιπολίες

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 11:35
UPD:13:38
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

A- A A+

Απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις εισηγήσεις Βερολίνου - Βρυξελλών για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

«Κάποιοι διατύπωσαν τη φράση κοινές περιπολίες, αυτό σημαίνει είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», ανέφερε στον Alpha 989. 

Κατά τον κ. Κοτζιά, πρέπει να κλείσουν τα τουρκικά παράλια ή να δημιουργηθούν σταθμοί μετεγκατάστασης στην Τουρκία. «Οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες, αλλά δεν ακυρώνουν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας, από όπου θα αποχωρούν για τον προορισμό τους.

«Όπως τους καταγράφουμε εμείς στη Μυτιλήνη ή σε ορισμένα ακόμα νησιά και πηγαίνουν στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγράφονται στο ίδιο το τουρκικό έφαφος και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στην Ευρώπη», επεσήμανε και πρόθεσε ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα και καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών κυμάτων αλλά και δυνατότητα να μην διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους.

«Μερικοί», είπε, «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο». 

Ερωτηθείς για το το ενδεχόμενο εισόδου τζιχαντιστών στη χώρα, απάντησε ότι έρχονται εκατοντάδες περήφανοι Σύριοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι ουδείς έχει σχέση με τζιχαντιστές. «Ότι μπορεί να προκύψει μας ανησυχεί και πρέπει να το αποτρέψουμε», πρόσθεσε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή