Το προσφυγικό στην επικοινωνία Αλ. Τσίπρα – Μέρκελ

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 20:08
UPD:20:13
EPA/RAINER JENSEN

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία. 

A- A A+

Η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία. 

Επιμένει σε «συντεταγμένη κατάσταση» ο Ζάιμπερτ 

Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων επανέλαβε ότι την άποψη για μία «συντεταγμένη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Επισήμανε πως «γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

«Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε, «όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή