Αρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 17:00
A- A A+

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πληροφορίες για την κατάσταση των κρατούμενων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει τον Ιούλιο του 2004 από τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσει το νομικό καθεστώς και τη μεταχείριση αυτών που κρατούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός των συνόρων της.

Όμως σε έκθεση που απηύθυνε στις 21 Οκτωβρίου στην Επιτροπή, η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι «το νομικό καθεστώς και η μεταχείριση των ανθρώπων αυτών καθορίζεται από το Δίκαιο πολέμου» και ως εκ τούτου, το θέμα αυτό δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της Διεθνούς Συνθήκης για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα από τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Καθεμία από τις 154 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη οφείλει να δίνει τακτικά αναφορά στην Επιτροπή, αλλά η Ουάσινγκτον κρίνει ότι η συνθήκη αυτή αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του εδάφους της και όχι στο εξωτερικό. Η επιτροπή του ΟΗΕ, ωστόσο, έχει απορρίψει την ερμηνεία αυτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή