Απορρίπτει η Αθήνα τις γερμανικές παραινέσεις για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 16:15
UPD:16:29
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

Απορρίπτει η Αθήνα το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων, μία ημέρα μετά τις σχετικές αναφορές του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε χθες να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Έλλάδας - Τουρκίας προκειμένου να εμποδιστεί η δράστη των διακινητών προσφύγων. Όπως είπε, τα σύνορα είναι ανοιχτά, οι διακινητές μπορούν να δράσουν όπως θέλουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. «Και τώρα», πρόσθεσε, «δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί». 

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε πως χρειάζεται «μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι». 

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο Βερολίνο δια του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα ότι «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων». 

Ο κ. Κούτρας είπε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί «να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

Ακόμη, έσπευσε να υπενθυμίσει στους εταίρους της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

«Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας», εξήγησε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πρόθεσε πως «εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία».

Κομισιόν: Ουδέποτε προτείναμε ελληνοτουρκικές περιπολίες

Η Κομισιόν από την πλευρά της τόνισε διά εκπροσώπου της ότι ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού, προσθέτοντας ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς διευκρίνισε ότι στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δημιουργήσει ζώνες διέλευσης (transit zones) για τους πρόσφυγες στα σύνορά της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι κάτι που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ήδη εφαρμόζεται στα αεροδρόμια.

Όσον αφορά όμως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ένα μέτρο το οποίο νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές, εξετάζει υπό ποιες προϋποθέσεις τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή