Υπερψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο».
Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά τους να γίνει ευρεία συζήτηση επί της διαδικασίας αποδοχής του κατεπείγοντος χαρακτήρος του νομοσχεδίου, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς έκαναν λόγο για «σαφέστατη υποχώρηση» της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, με την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αίθουσα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ντρέπεται για την πρωτοβουλία της αυτή και δεν επιθυμεί τη συζήτηση», ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), σημείωσε πως δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για επίσπευση της διαδικασίας, πλην του «να ξεμπερδεύει γρήγορα η κυβέρνηση και να μην υπάρχει παραπέρα φθορά, αφού έχουν συσσωρευθεί πολλά, σκάνδαλα και άλλα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Φώτης Κουβέλης (Συνασπισμός) επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι δεν έδωσε άνεση χρόνου στη συζήτηση, «προκειμένου να κριθούν οι πάντες».
Το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και ελάσσων αντιπολίτευση, ήταν η αρνητική στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ:
«Αυτοί που αποχωρούν έχουν την υποχρέωση να πουν: Είναι ικανοποιημένοι μ’ αυτόν τον τραγέλαφο, με την κατάργηση του άρθρου 14/9 του Συντάγματος; Ποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που κάποιοι μεταπράτες της Ε.Ε. καταργούν το άρθρο;» αναρωτήθηκε ο Φ. Κουβέλης, ενώ ο κ.. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας συμφωνεί στην υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος» και στη δυνατότητα κατάργησης ακόμα και άρθρων του τελευταίου.
«Το ΠΑΣΟΚ άφησε για ένα χρόνο ένα τεράστιο κενό. Δεν υπερασπίστηκε τη διαφάνεια», παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει το ποσοστό 1% για το βασικό μέτοχο, φαιδρότητα. Μήπως το 1% που αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φαιδρότητα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ή είναι φαιδρότητα η δική τους στάση;»
Με την κατάθεση του σχεδίου νόμου, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ρουσόπουλος, «διαψεύδονται όσοι υποστήριζαν ότι η συνταγματική διάταξη είναι αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο και ανεφάρμοστη».
«Δεν κρυφθήκαμε ποτέ πίσω από το δάκτυλό μας. Αναγνωρίσαμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση απέδειξε εμπράκτως τη βούλησή της να εφαρμόσει τη συνταγματική διάταξη παρά τις εικασίες ότι είχε αφήσει το θέμα στο συρτάρι», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Στο νέο νομοσχέδιο, εφαρμόζεται πλήρως η διάταξη για τις ασυμβίβαστες ιδιότητες. Οι υποψήφιοι σε διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου, αποκλείονται αν αποδειχθεί ότι λόγω της ασυμβίβαστης ιδιότητάς τους διέπραξαν το αδίκημα της ενεργητικής διαφθοράς. Προβλέπεται ποινή αποκλεισμού για ένα έτος από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και σε περίπτωση υποτροπής, για πέντε έτη».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, δέχθηκε ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης παρείδε τις προτεραιότητες της Ε.Ε.» και πως η σχετική συνταγματική διάταξη, ήταν «ακραία διατυπωμένη».
«Ας μην θεωρήσουμε πανάκεια το θεσμικό πλαίσιο. Όλα καθορίζονται άλλωστε από τη συμπεριφορά των πολιτικών», παρατήρησε ο κ. Πολύδωρας.
Πηγή ΑΠΕ