Αλβανική πρόκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 19:33
UPD:19:43
A- A A+

Αιφνίδια ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αλβανός ομόλογός του Αλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Αιτία για τη ματαίωση της συνάντησης ήταν το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν διαδηλωτές, αυτοαποκαλούμενοι «Τσάμηδες», που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα, όπου θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση. Ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, αφού παρέμεινε για περισσότερο από δυο ώρες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο Προέδρων επρόκειτο να είναι η δεύτερη μετά από εκείνη της 28ης Μαρτίου στα Γιάννενα, που είχε διεξαχθεί σε θερμό κλίμα και θεωρήθηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η ματαίωση της συνάντησης. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήδη δόθηκαν εντολές στον πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία να προβεί σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας διότι οι αλβανικές αρχές δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν ακραία στοιχεία, που εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων ζητημάτων, τη στιγμή που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών.

Τη λύπη της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/01/1114868.htm , ενώ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κ. Μοϊσίου γι' αυτή τη βεβιασμένη και ανεξήγητη -όπως χαρακτηρίζεται- απόφαση της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο αλβανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια, ζητώντας συγνώμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/01/1114911.htm .

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/01/1114960.htm , ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/01/1114885.htm . Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι «ανησυχεί για τη σημερινή δυσμενή εξέλιξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το σημερινό περιστατικό δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο λαών οι οποίοι δικαιούνται να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης και φιλίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή