Ερώτηση για το τουρκικό βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στον ΟΣΕΠ

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 19:57
A- A A+

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, με θέμα τα «βέτο της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου ως παρατηρήτριας χώρας στον ΟΣΕΠ» κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Ι. Μαγκριώτη.

«Τον Απρίλιο στην Κομοτηνή, επί ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ, απορρίφθηκε η πρώτη αίτηση της Κύπρου, για να καταστεί παρατηρητής, του Οργανισμού της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Η απόρριψη ήταν αποτέλεσμα του βέτο, που άσκησε η Τουρκία. Η Κύπρος πιστεύοντας, ότι κάτι έχει αλλάξει μετά την 3η του Οκτώβρη, ημέρα όπου η Τουρκία πήρε την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., έκανε νέα αίτηση. Δυστυχώς, την Παρασκευή 28-10-05, στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, η Aγκυρα και πάλι με βέτο εμπόδισε την αποδοχή της αίτησης της Κύπρου», τονίζουν στην ερώτησή τους οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Επειδή ο κ. πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο και, επειδή ο κ. Μολυβιάτης θεώρησε τα θέματα αυτά ήσσονος σημασίας, τα οποία χαρακτήρισε μάλιστα «περί όνου σκιάς», αναφερόμενος στο NATO», οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εξωτερικών εάν η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή