Κυρ. Μητσοτάκης: Φθίνουσα η πορεία της Ν.Δ. από το 2004

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 23:28
UPD:13/10/2015 01:04
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις που έρχονται τώρα στη Βουλή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις, είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά κάποιες χρήζουν περαιτέρω συζήτησης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

 Φθίνουσα χαρακτήρισε την πορεία της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι έχει το σχέδιο και τις δυνάμεις που απαιτούνται για να συνομιλήσει η Ν.Δ. με κοινωνικά στρώματα από τα οποία «έχει πάρει διαζύγιο».

Η Ν.Δ. έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. «Η πολιτική της ειλικρίνειας και της πολιτικής ευθύτητας ίσως φέρει τελικά θετικά αποτελέσματα. Αυτό θέλω για τη Ν.Δ.», συμπλήρωσε

Όπως υποστήριξε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, το ασφαλιστικό σύστημα να περάσει σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό, από αναδιανεμητικό που είναι σήμερα, με το κράτος να εγγυάται για μία κατώτατη σύνταξη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις που έρχονται τώρα στη Βουλή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις, είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά κάποιες χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αγωνίστηκε σκληρά ως υπουργός για να φύγουν οι απολύσεις από το τραπέζι. «Πάντα υπάρχει δυνατότητα για ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις, αρκεί να είναι σοβαρές και κοστολογημένες», σχολίασε. «Έκανε ζημιά η πολιτική των απολύσεων» ανέφερε και χαρακτήρισε δύσκολες τις αποφάσεις για απολύσεις, τονίζοντας ότι δεν τις έκανε «ούτε με κέφι, ούτε με την καρδιά» του.

Παράλληλα, τόνισε ότι λέει πράγματα που δεν είναι ευχάριστα, αλλά θεωρεί ότι είναι σωστά. «Ως υπουργός κλήθηκα να εφαρμόσω ψηφισμένες πολιτικές. Κατάφερα να διαπραγματευτώ για να μην έχουμε αριθμητικούς στόχους απολύσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι επί των ημερών του, ενισχύθηκαν τα ΚΕΠ, δρομολογήθηκε σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο σήμερα λιμνάζει, και έγινε σωστός προσανατολισμός προσλήψεων.

«Είμαι ο πρώτος που άνοιξα τη συζήτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο και μάζεψα τις δαπάνες από 24 δισ. στα 15,5 δισ.», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει, ενώ επανέλαβε ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν από επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το χαρακτήρισε «αχρείαστο» πριν από έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην τακτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές, εκτιμώντας ότι δεν είχε καθαρό λόγο και καθαρές απόψεις. Επιπλέον, επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί. 

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, σημείωσε ότι η Ν.Δ. το ψήφισε, έχοντας συναίσθηση του τι θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση. Όπως πρόσθεσε, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή, εφόσον καταψηφιζόταν το μνημόνιο.

Σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι πρόβλημα να έχουμε τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη, σχολίασε σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Εκτίμησε δε ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 30%, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα.

«Δεν φοβάμαι τον δημόσιο διάλογο με τους συνυποψηφίους μου. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις όλων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η ιδεολογική αντιπαράθεση «είναι με την αριστερά, δεν είναι εσωκομματική».

Παράλληλα, δήλωσε ότι σέβεται την επιλογή όσων δεν θέλουν να τον ψηφίσουν μόνο και μόνο λόγω του επιθέτου του, ενώ υπογράμμισε ότι είναι «κεντροδεξιός» και ποτέ δεν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον δήλωσε υπερήφανος για το όνομα του και τον πατέρα  του.

«Πολλοί μιλούν στο όνομα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Δεν είμαι σίγουρος ότι τους εκφράζουν», εκτίμησε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι ένα κομμάτι του «κομματικού κατεστημένου» ενοχλείται από αυτά που προτείνει για το αύριο της Ν.Δ. Όπως πρόσθεσε, ιδιοκτήτης της Νέας Δημοκρατίας είναι μόνο τα μέλη της.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον συνυποψήφιό του Απόστολο Τζιτζικώστα να δώσει απάντηση για το πώς θα λειτουργεί η Ν.Δ. στη Βουλή με τον ίδιο εκτός Κοινοβουλίου μέχρι το 2019 και στάθηκε στα προβλήματα που θα είχε μία «διαρχία» στο κόμμα. Πάντως, επανέλαβε ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα παραμείνει «στρατιώτης της παράταξης». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή