Ανησυχία Ε.Ε. για το δημοψήφισμα που ετοιμάζει η σερβική οντότητα στη Βοσνία

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 17:00
UPD:17:07
REUTERS/DADO RUVIC

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Σοβαρή ανησυχία για τις προετοιμασίες των αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο συνιστωσών δημοκρατιών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το έργο των δικαστικών θεσμών σε κρατικό επίπεδο, του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σε συμπεράσματά του για το θέμα αυτό, «εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις προετοιμασίες διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε επίπεδο οντότητας για το δικαστικό σώμα σε κρατικό επίπεδο. Η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Θα υπάρξει επίσης κίνδυνος υπονόμευσης των προσπαθειών βελτίωσης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης όλων των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περαιτέρω προόδου της χώρας στην ενσωμάτωση στην Ε.Ε.. Οι εκκρεμείς ανεπάρκειες του δικαστικού συστήματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με οργανωμένο διάλογο για τον τομέα της δικαιοσύνης», επισημαίνει το συμβούλιο.

Παρά τις αντιδράσεις Βόσνιων αξιωματούχων και εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας προχωρά τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αρχή του κράτους και των διεθνών οργανισμών.

Η πρωτοβουλία διεξαγωγής δημοψηφίσματος ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο από τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το δικαστήριο και η εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης μεροληπτούν σε βάρος Σέρβων θυμάτων εγκλημάτων πολέμου.

Οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου θα κληθούν να απαντήσουν αν στηρίζουν «την αντισυνταγματική και μη εξουσιοδοτημένη επιβολή των νόμων από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κυρίως τους επιβληθέντες νόμους για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εφαρμογή των αποφάσεών τους στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή