ΗΠΑ: «Επέτειος χωρίς λόγους για εορτασμούς»

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 08:43
A- A A+

ΕΝΑΣ χρόνος συμπληρώνεται την Τετάρτη, από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που ανέδειξαν νικητή για δεύτερη φορά τον Τζωρτζ Μπους. Ομως, η επέτειος της επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου βρίσκει τη δημοτικότητά του σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί με τις επιλογές του προέδρου στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Τζέιμς Κουμαράσαμι, εκτιμά ότι ήταν ένας απογοητευτικός χρόνος για την κυβέρνηση Μπους.

«Η ναυαρχίδα της εσωτερικής του πολιτικής κατά τη δεύτερη θητεία του - δηλαδή οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν, παρά την μεγάλη περιοδεία που πραγματοποίησε για να τις προωθήσει».

«Το βασικό μέτωπο της εξωτερικής του πολιτικής, το Ιράκ, παρουσιάζει μια ανάμεικτη εικόνα. Ο Ιρακινός λαός μπορεί να έχει ψηφίσει υπέρ ενός νέου Συντάγματος, όμως η αιματοχυσία δεν έχει σταματήσει», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με τους χειρισμούς του κ. Μπους στο θέμα του Ιράκ. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε δριμύτατη κριτική για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Σκάνδαλα και έρευνες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Χάριετ Μάιερς, αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, μετά τις ενστάσεις των Δημοκρατικών.

Την ίδια ώρα, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της διαρροής του ονόματος της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ στον Tύπο.

Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε χρήση μιας σπάνιας διαδικασίας που προβλέπει την κλειστή συνεδρίαση της Γερουσίας, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος χρήσης των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για τη δικαιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν τη σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης επειδή το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αρνείται να διεξάγει πλήρη έρευνα σχετικά με την καταγγελλόμενη παραποίηση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση Μπους.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει μπροστά του άλλα τρία χρόνια στο Λευκό Οίκο, ελπίζει ότι η κυβέρνησή του θα ανακάμψει, σχολιάζει ο ανταποκριτής. Μάλιστα παρουσίασε τα κυβερνητικά σχέδια για τον περιορισμό της απειλής της γρίπης των πτηνών.

Ο κ. Μπους είπε ότι θα ζητήσει από το κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλιο επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόλήψη και την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή