Πρ. Παυλόπουλος: Η ενότητά μας το μήνυμα της επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 23:56
UPD:12/10/2015 00:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
A- A A+

Η προσήλωση του λαού στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας και η ενότητά μας, εν όψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, είναι τα δυο κορυφαία μηνύματα, τα οποία περιέχει η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, όπως τόνισε κατά την ομιλία του την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής.

«Επειδή ο πραγματικός λόγος θέσπισης κάθε ιστορικής επετείου έγκειται κυρίως στο να διδάσκει, επιτρέψατέ μου ν' αναδείξω τα δύο κορυφαία μηνύματα, τα οποία εκπέμπει στο διηνεκές η ως άνω επέτειος Απελευθέρωσης της Αθήνας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Το πρώτο μήνυμα συνίσταται στο ότι η 12η Οκτωβρίου 1944 κλείνει τον εμβληματικό ιστορικό κύκλο που άνοιξε το μεγαλειώδες “όχι” της 28ης Οκτωβρίου 1940. Και το δεύτερο μήνυμα συνίσταται στο ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά, πρωτίστως δε τους καίριους εθνικούς μας στόχους, τους επιτύχαμε ενωμένοι.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της χώρας και τόνισε ότι καθένας, ιδίως δε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δεν πρέπει να ξεχνά τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη στο ποίημά του «Τελευταίος Σταθμός».

« Ένα ποίημα που έγραψε στις 5 Οκτωβρίου 1944, στη μικρή παραλιακή πόλη της Ιταλίας Cava dei Tireni, πριν την αναχώρησή της υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου Κυβέρνησης για την ελεύθερη πια Ελλάδα. Το ποίημα που, δυστυχώς, προοιωνιζόταν ένα πολιτικό κλίμα κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων: "Ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες, καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μεσ' το κλουβί του"», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, ως φορέα δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. «Να το πράξουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, απέναντι σ' όλες εκείνες τις προκλήσεις αμφισβήτησης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που ακόμη υπάρχουν», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν για πρώτη φορά το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας».

Ιστορική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας

Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν την Κυριακή στην ιστορική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Την περιήγηση, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ανέλαβε ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της Κατοχής.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της πόλης που συνδέεται με την περίοδο της Κατοχής και παραμένει έως σήμερα άγνωστο.

Η διαδρομή ξεκίνησε από την οδό Μασσαλίας, δίπλα από το κτήριο της Νομικής σχολής, όπου ήταν ο προορισμός των φορτηγών του Δήμου που μετέφεραν πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία, καθιστώντας την πείνα πρώτη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Με την πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στην κεντρική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας συνεχίζονται τη Δευτέρα, οι εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Επίσης, έως τις 31 Οκτωβρίου η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - κτήριο Μεταξουργείου, θα φιλοξενήσει έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, η οποία έχει την ευθύνη των προβολών της έκθεσης και συμμετέχει σε αυτήν με φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, θα λειτουργεί θεματική έκθεση βιβλίου υπό τη μέριμνα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή